Revista care te menține sănătos

Medicină generală

15 întrebări pentru medicul dumneavoastră

Elena Coroianu; sursa: verywell.com
12 octombrie 2020
Share
15 întrebări pentru medicul dumneavoastră

O vizită la medicul dumneavoastră, fie el de familie sau specialist, nu ar trebui să se încheie cu întrebări vizavi de diagnostic sau tratamentul primit, la care sa nu aveţi răspunsul. Pentru că timpul unei consultaţii este scurt, asiguraţi-vă când mergeţi la control ca profitaţi la maximum de acesta.

Vi s-a întâmplat să mergeţi la doctor şi să realizaţi după ce aţi plecat că nu aţi apucat sa-l întrebaţi tot ce voiaţi? Ei bine, soluţia este simplă. Data viitoare, faceţi-vă o listă cu tot ce va interesează. Astfel, fiecare întrebare va primi un răspuns. Facem, la rândul nostru, o trecere în revistă a principalelor aspecte pe care ar trebui să le lămuriţi înainte de a părăsi cabinetul medicului, mai ales dacă va trebui să începeţi un nou tratament. Iată care sunt acestea:

1. Care este numele medicamentului prescris?

Ar trebui să ştiţi numele tuturor medicamentelor pe care le luaţi (cu sau fără prescripţie medicală). Din moment ce este posibil să primiţi tratament de la mai mulţi medici, trebuie să-i informaţi pe toţi ce alte medicamente sau suplimente luaţi. Acest lucru vă asigură că medicaţia primită vă va îmbunătăţi starea de sănătate.

2. Cum acţioneaza medicamentul?

Ar trebui să ştiţi de ce medicul dumneavoastră v-a prescris un anumit medicament. Doctorul trebuie să vă spună numele afecţiunii de care suferiţi şi de ce aveţi nevoie de medicamente.

3. Cum şi când trebuie să iau tratamentul?

Chiar dacă găsiţi indicaţii şi pe ambalajul medicamentelor, este bine ca informaţiile despre cât şi cum trebuie luată medicaţia să le obtineţi de la medic. Acesta adaptează tratamentul la nevoile şi rutina dumneavoastră zilnică.

4. Cât durează tratamentul?

Asiguraţi-vă că aţi înţeles, clar, cât timp trebuie să luaţi medicaţia şi dacă trebuie repetată. În cazul bolilor cronice, tratamentul poate dura câţiva ani sau chiar toată viaţa.

medicul dumneavoastră

5. Dacă mă simt mai bine, pot opri tratamentul?

Nu opriţi medicaţia înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră! De exemplu, dacă sunteţi tratat pentru o infecţie a gâtului, este important să luaţi antibiotice 10 zile, chiar dacă s-ar putea să vă simtiţi mai bine după 24 sau 48 de ore de tratament. Oprirea medicaţiei prea devreme poate provoca un episod acut al infecţiei sau poate conduce la alte complicaţii.

6. Pot avea reacţii alergice?

Întrebaţi-vă medicul dacă există ceva în istoricul medical, care vă predispune la o reacţie alergică la noua medicaţie. De exemplu, persoanele care suferă de astm pot fi mai susceptibile de a avea o reacţie alergică la anumite medicamente.

7. Ce conduită trebuie să am pe parcursul tratamentului?

Anumite alimente şi alcoolul pot interacţiona cu medicamentele. De exemplu, sucul de grepfrut interacţionează cu medicamente folosite pentru a trata nivelul ridicat al colesterolului.

8. Pot lua acest medicament împreună cu altele?

Anumite medicamentele pot interacţiona între ele şi provoca reacţii adverse. De aceea este important să vă informaţi medicul despre toate medicamentele şi suplimentele pe care le luaţi.

9. Ce efecte secundare pot apărea?

Toate medicamentele pot provoca reacţii adverse, dar acestea nu sunt întotdeauna grave. Medicul poate anticipa aceste reacţii adverse şi să vă spună ce este de făcut. Dacă prezentaţi reacţii adverse inexplicabile, adresaţi-vă medicului, dar nu întrerupeţi medicaţia înainte de a discuta cu el. Dacă credeţi că aveţi o reacţie adversă gravă, care prezintă un pericol imediat pentru sănătatea dumneavoastră, sunaţi la 112.

10. Există un medicament generic pentru cel prescris?

Medicamentele generice sunt adesea mai puţin costisitoare decât omoloagele lor inovatoare. Medicul vă poate spune dacă există o astfel de versiune şi dacă este sigur să faceţi schimbarea.

11. Ce trebuie să fac dacă am omis o doză?

Decizia de a lua doza omisă depinde de medicament. Ar trebui să ştiţi răspunsul la această întrebare înainte de a începe medicaţia.

Dr. Bogdan Socea: „Pacientul are dreptul şi la o a doua opinie”

medicul dumneavoastră

12. Pot lua medicamentul dacă sunt însărcinată sau alăptez?

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza orice medicament sau supliment. Anumite medicamente pot provoca malformaţii congenitale dacă sunt luate în perioada de început a sarcinii. De asemenea, unele medicamente trec în laptele matern.

13. În cât timp ar trebui să observ efectele medicaţiei?

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea insomniei, pot acţiona în mai puţin de o oră. În cazul altora, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea depresiei, poate dura până la două săptămâni înainte de a observa orice reacţie.

14. Sunt necesare teste pe parcursul tratamentului?

Anumite medicaţii implică efectuarea unor analize de sânge, la un interval de timp regulat, pentru a vedea dacă nivelul medicamentului respectiv, în sânge, este la o concentraţie sigură pentru organism.

15. Beneficiile medicamentului prescris depăşesc riscurile acestuia?

Întotdeauna trebuie să purtaţi această discuţie cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un tratament nou. Dacă aveţi o raceală comună, cel mai probabil, nu veţi dori să luaţi un medicament cu efecte secundare potenţial grave. Dar, dacă aveţi o afecţiune cronică cu complicaţii potenţial grave, atunci, cel mai probabil, veţi fi de acord cu un tratament care poate ajuta la prevenirea acestora. De exemplu, medicul poate prescrie injecţii cu insulină, daca aveţi diabet zaharat, cu toate ca acest preparat injectabil v-ar putea scădea periculos de mult nivelul zahărului din sânge.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.