Revista care te menține sănătos

Oncologie

Simptomele tumorilor cerebrale

14 aprilie 2014
Share

Nimeni nu poate preciza cu exactitate cauzele tumorilor pe creier, insa cercetatorii au identificat anumiti factori de risc. Copiii care au fost iradiati la nivelul capului au un risc mai mare de a face o tumora pe creier la varsta adulta. Un risc mare il au si adultii care au afectiuni genetice rare, precum neurofibromatoza.

Insa acestea reprezinta doar o fractiune din cele 35.000 de tumori cerebrale diagnosticate in fiecare an. Varsta reprezinta, de asemenea, un factor de risc important – persoanele peste 65 de ani sunt diagnosticate cu tumori cerebrale de 4 ori mai mult fata de persoanele tinere.

 

Tipuri de tumori

O tumora cerebrala primara este cea care isi are originea in creier, dar nu toate sunt canceroase. Tumorile benigne nu sunt agresive si nu se raspandesc la tesuturile inconjuratoare, desi unele pot fi mai grave si pot pune in pericol viata. Tumora reprezinta o masa de tesut ce se formeaza prin acumularea de celule anormale. In mod normal, celulele din corp imbatranesc, mor si sunt inlocuite cu unele noi. In cazul tumorilor, exista ceva ce intrerupe acest ciclu. Celulele tumorale cresc si, chiar daca corpul nu are nevoie de ele, nu mor ca restul celulelor. Pe masura ce acest fenomen continua, tumora creste prin acumularea mai multor celule la masa de tesut deja formata.

Tumorile cerebrale primare pornesc de la nivelul celulelor creierului si ale sistemului nervos central si sunt denumite in functie de celulele din care sunt formate. Cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale sunt gliomul si astrocitomul. Aceste tumori se formeaza din astrocite si alte tipuri de celule gliale, celule ce mentin nervii sanatosi.

Al doilea tip de tumorice se intalnesc in mod frecvent sunt tumorile meningeale. Acestea se formeaza in meninge, foita fina ce acopera creierul si maduva spinarii.

 

Simptomele tumorii pe creier

Simptomele tumorilor cerebrale variaza in functie de tipul si localizarea acestora. Deoarece exista diferite zone din creier ce controleaza diferite functii ale corpului, zona in care este asezata tumora influenteaza modul in care se manifesta simptomele.

Unele tumori insa nu au simptome pana in momentul in care cresc mult in dimensiuni, avand ca rezultat degradarea rapida a starii de sanatate. In schimb, alte tumori pot da simptome ce apar treptat. Ca prim simptom, cel mai frecvent este reprezentat de durerea de cap. De obicei, ea nu cedeaza la remediile obisnuite. Nu uitati: cele mai multe dureri de cap nu sunt corelate cu tumorile cerebrale.

Alte simptome includ:

  • Simptomele tumorilor cerebraleConvulsii;
  • Schimbari de limbaj, auz si vaz;
  • Tulburari de echilibru si de mers;
  • Amorteli si furnicaturi in brate si picioare;
  • Tulburari de memorie;
  • Schimbari de personalitate;
  • Imposibilitatea de concentrare;
  • Slabiciune intr-o parte a corpului.

Este important sa va amintiti ca aceste simptome pot fi cauzate de o serie de alte afectiuni. Nu este necesar sa banuiti o tumora pe creier doar pentru faptul ca aveti unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Este recomandat sa discutati cu un medic.

 

Cum este diagnosticata tumora cerebrala?

Pentru a diagnostica o tumora pe creier, medicul va va pune intrebari legate de simptome si de istoricul medical al familiei. Apoi va urma un examen fizic, inclusiv un examen neurologic. Daca exista suspiciuni in legatura cu un diagnostic pozitiv, se pot face investigatii suplimentare, precum o tomografie computerizata sau un RMN pentru a vedea imagini detaliate ale creierului. De asemenea, se mai poate face si o angiografie cerebrala pentru a identifica semnele unei tumori sau ale unor anormalitati ale vaselor de sange.Pentru certitudine, se poate face o biopsie pentru a stabili daca tumora este sau nu canceroasa. Aceasta consta in prelevarea unei portiuni de tesut din creier, dupa care va fi trimisa la laborator pentru testare.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.