Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul oral: cauze, factori de risc, tratament

31 august 2017
Share
Cancerul oral: cauze, factori de risc, tratament

Cancerul oral se dezvolta in tesuturile de la nivelul gurii (inclusiv buze) si al gatului. Se descopera, de obicei, dupa ce se raspandeste la ganglionii limfatici ai gatului si este un subtip al cancerului capului si gatului. Daca este descoperit la timp, sansele de supravietuire sunt mari. Medicii stomatologi sunt cei care observa, in principiu, primele semne ale cancerului oral.

Persoanele care consuma alcool si fumeaza sunt mai expuse acestui risc, in special cand cele doua vicii sunt combinate. Expertii sustin ca nu exista alte obiceiuri care sa sporeasca acest risc.

Simptome

Simptomele cancerului oral sunt asemanatoare unor alte probleme de sanatate ce pot aparea la nivelul gurii, dar care nu sunt neaparat amenintatoare.

Printre acestea, amintim:

– Rani la nivelul buzelor sau in gura care nu se vindeca

– Sangerari la nivelul gurii

– Pierderea dintilor

– Durere sau dificultate la inghitire

– Probleme la purtarea protezelor dentare

– Senzatie de nod in gat

– Durere la nivelul urechilor care nu dispare

– Pierdere dramatica in greutate

– Amorteala buzei superioare, gatului, barbiei

– Pete albe si rosii in gura si pe buze

Cum se pune diagnosticul?

Mai intai, veti fi supusi unui examen fizic ce presupune examinarea atenta a cerului gurii, a limbii, obrajilor, gatului si ganglionilor limfatici de la nivelul gatului. Daca medicul nu poate determina cauzele simptomelor, s-ar putea sa fie nevoie sa va consulte si alti specialisti. Doctorul va poate face fie o biopsie de tesut (o bucata de tesut este prelevata pentru a fi analizata in detaliu), fie se va folosi o perie speciala pentru a extrage celulele din zona afectata. In plus, se mai pot face endoscopii, computer tomograf (CT) etc.

Cancerul oral: cauze, factori de risc, tratament

Factori de risc

Printre factorii de risc se numara fumatul (chiar si mestecatul tutunului), consumul de alcool, expunerea necontrolata la soare, infectia cu HPV, dar si istoricul familial. Riscul de cancer oral creste odata cu varsta. Potrivit American Dental Association, adultii peste 44 de ani prezinta un risc mult mai mare, iar varsta medie la care sunt diagnosticati pacientii este de 62 de ani. Barbatii sunt de doua ori mai predispusi la aceasta boala, spre deosebire de femei.

Stadiile cancerului oral

Exista patru stadii. Primele doua presupun aparitia tumorii, insa, in acestea, cancerul nu s-a raspandit inca la ganglionii limfatici. Stadiile trei si patru sunt considerate stadii avansate in care celulele canceroase s-au raspandit si in alte zone ale organismului. Este foarte important ca boala sa fie depistata la timp.

Tratament

Acesta depinde de evolutia bolii. Se poate apela la interventia chirurgicala pentru eliminarea tumorii si a ganglionilor limfatici cancerosi. Radioterapia este o alta optiune. Tumorile sunt radiate o data sau de doua ori pe zi/cinci zile pe saptamana, intre doua si opt saptamani. Chimioterapia este un tratament pe baza de medicamente care trateaza cancerul. De obicei, medicamentele sunt administrate intravenos. Alimentatia este foarte importanta in timpul tratamentului, deoarece trebuie sa oferiti organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie. Igiena orala este la fel de importanta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.