Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamine utile in ameliorarea inflamatiei

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 noiembrie 2022
Share
Vitamine utile in ameliorarea inflamatiei

Inflamatia este un proces complex, care face parte din mecanismele de aparare a organismului. In anumite circumstante, poate interveni in declansarea si intretinerea unor procese patologice, conditii in care se pune problema combaterii sale.

Studiile din ultimii ani au demonstrat utilitatea unor compusi ai dietei in diminuarea sau neutralizarea inflamatiei. Fara a avea eficienta sau rapiditatea de actiune a medicamentelor, pot fi adjuvante ai terapiei clasice, avand avantajul de a fi lipsiti de efecte adverse. Vitaminele utile in ameliorarea inflamatiei pot fi obtinute cu ajutorul suplimentelor alimentare, dar si cu ajutorul unei diete bogate in alimente ce contin aceste vitamine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Vitamina A

Poate tine sistemul imunitar „sub control”. In acest mod, si inflamatia este redusa. Vitamina A se gaseste sub doua forme: beta-carotenul – provitamina care transforma vitamina A in organism – si vitamina A – antioxidant care protejeaza corpul de radicalii liberi. O dieta bogata in beta-caroten si vitamina A ajuta la ameliorarea inflamatiei. Alimentele bogate in aceasta vitamina includ morcovii, legumele cu frunze verzi, spanacul si alte alimente portocalii.

Vitaminele B

Persoanele cu un deficit de vitamina B6 au un nivel crescut al proteinei C reactive, un element responsabil pentru producerea inflamatiei, in special in cazul bolilor autoimune. Pentru ameliorarea inflamatiei si cresterea nivelului de vitamina B6, introduceti in dieta alimente precum ardeii grasi, ciupercile, tonul, carnea de pasare si pepenele galben. Ultimele studii arata ca deficitul de acid folic (alta vitamina din complexul B) poate favoriza aparitia inflamatiei. Suplimentele alimentare cu acid folic pot ameliora inflamatia. Alimentele bogate in acid folic includ fasolea, legumele cu frunze verzi, sparanghelul si ficatul.

Vitamina C

Vitamina C este un mare ajutor pentru mentinerea sistemului imunitar. Mai mult, aceasta elimina radicalii liberi responsabili pentru declansarea inflamatiei. La fel ca vitaminele B, vitamina C scad nivelul proteinei C-reactive. Aceasta poate fi obtinuta atat din suplimentele alimentare, cat si din dieta.

Pentru un nivel optim de vitamina C, consumati o cantitate mare de fructe si legume, fiind bogate in antioxidanti ce pot imbunatati sanatatea si, eventual, scadea riscul de boli cardiovasculare si cancer.

Vitamine utile in ameliorarea inflamatiei

Vitamina D

Tot mai multe persoane au carenta de vitamina D. Aceasta este in stransa legatura cu o varietate de boli inflamatorii. Nivelul optim de vitamina D ajuta la combaterea inflamatiei. In mod natural, vitamina D este sintetizata din soare, insa nu toate persoanele pot beneficia de acest lucru. Orice persoana care banuieste ca are un nivel scazut de vitamina D trebuie sa discute cu un medic in vederea testarii nivelului acesteia si, in functie de rezultat, pentru tipul si doza necesara. Cele mai bune surse de vitamina D sunt reprezentate de carnea de peste, galbenusul, organele si alimentele fortificate cu aceasta vitamina (lapte, cereale).

Deficitul de vitamina D: sunteti la risc?

Vitamina E

Vitamina E este o alta vitamina cu proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca reduce inflamatia. Suplimentarea dietei cu vitamina E poate aduce beneficii persoanelor care sufera de afectiuni inflamatorii cronice. Aceasta vitamina se gaseste in mod natural in nuci, seminte, migdale si seminte de floarea-soarelui. Exista, de asemenea, multe fructe si legume bogate in vitamina E, precum avocado si spanac.

Vitamina K

Vitamina K poate ameliora inflamatia si ajuta la protejarea oaselor. Insa, cele mai multe persoane nu obtin o cantitate suficienta din dieta. Doza zilnica recomandata este de 120 micrograme pentru barbati si de 90 micrograme pentru femei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.