Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ulceratiile varicoase, frecvente dupa 50 de ani

4 mai 2009
Share

Ulcerul varicos sau ulcerul venos este o pierdere de substanta dermo-hipodermica, ce se localizeaza in partea inferioara a gambei, determinat de insuficienta venoasa cronica. Aceste afectiuni apar in general dupa varsta de 50 de ani si afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Ulcerul varicos apare de obicei la gamba stanga (in aproximativ 60-65% din cazuri) si frecvent in zona maleolara, pe partea interna a gambelor. Pacientul poate prezenta una sau mai multe ulceratii pe un singur picior. Ulcerul varicos apare pe un teren de insuficienta venoasa cronica si se asociaza cu dermatita de staza (datorata ortostatismului, adica statului prelungit in picioare), dermatita pigmentara si purpurica si chiar dermatita eczematiforma.

Care sunt cauzele ulcerului venos?
1. Afectiunile vasculare: venoase, arteriale, limfatice;
2. Neuropatiile;
3. Traumatismele: presiune, arsuri, frig;
4. Infectii bacteriene, fungice, intepaturi de insecte;
5. Afectiuni congenitale venoase.

Ulceratiile varicoase pot fi dureroase
De obicei, ulcerul arterial este cel insotit de durere. Exista insa cazuri in care si ulceratiile varicoase devin dureroase: edemul si staza venoasa, ulceratia mixta (arteriala si venoasa), suprainfectiile, lipsa de oxigen in tesut si nevrita postflembelica (componenta neurologica).

Cum tratam ulcerul varicos
Tratamentul acestei afectiuni este foarte complex si implica mai multe paliere de actiune. Astfel, in functie de caz, este nevoie de:
Tratament sistemic: administrarea de antibiotice, pentru a lupta cu infectia, antiinflamatoare si tratament vascular, pentru imbunatatirea circulatiei venoase; Tratament local: utilizarea antibioticelor si antisepticelor la nivel local, prin curatare si dezinfectie; Contentia elastica: folosirea benzilor adezive sau a unor ciorapi elastici; Corectarea stazei venoase prin repausul prelungit la pat, cu piciorul ridicat; Debridarea ulceratiilor prin manevre chirurgicale de curatare; Tratamentul cicatrizant; Scleroterapie; Tratament chirurgical: excizia larga a ulcerului si aplicarea de grefa din piele.

Durata vindecarii, in functie de dimensiuni
Mici (diametru intre 0,5 si 1 cm): durata vindecarii este de 3-4 saptamani; Mijlocii (diametru intre 1 si 4 cm): durata vindecarii este de 6-8 saptamani; Mari (diametru intre 4 si 10 cm): durata vindecarii este de 9-12 saptamani; Gigante (diametru intre 10 si 25 cm): durata vindecarii este de 15-18 saptamani.
Evitati!
activitatile statice; imobilizarea prelungita in scaune sau fotolii, pentru a preveni edemele si dermatitele de staza; kilogramele in plus; incaltamintea cu toc mai inalt de 5 cm; expunerea prelungita la soare; baile in apa fierbinte si sauna; gimnastica aerobica, echitatia, tenisul; anticonceptionalele pe termen lung.
Sfaturi utile

1. Daca aveti o activitate statica, efectuati la intervale regulate miscari ale gambelor;
2. Folositi tocuri intre 3 si 5 cm;
3. Dormiti cu gambele usor ridicate;
4. Practicati sporturi precum: jogging, natatie, mers pe bicicleta, golf, dans;
5. Faceti zilnic un dus cu apa rece la nivelul gambelor.

Text: C.M.I. Dr. Hatami Afshin
Medic specialist Dermato Venerologie
Tel: 021. 252.05.20/ 252. 05.30
Mobil: +40 723 394 656
e-mail: [email protected]

Nota pentru articolul «Ulceratiile varicoase, frecvente dupa 50 de ani»:4.20/ 5 (5 voturi)
#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.