Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Tulburarile afective bipolare

10 ianuarie 2007
Share

Primele mentiuni ale termenilor de „manie” si „melancolie” dateaza inca din antichitate, Hipocrat fiind cel care a utilizat termenul de manie pentru a desemna o stare de excitatie psihica iesita din comun. La randul sau, termenul de melancolie definea starea opusa maniei, si anume aceea de scadere trecatoare sau durabila a tonusului psihic.

In epoca moderna, mania, melancolia si relatia dintre ele isi gasesc corespondent in conceptul de tulburare maniaco-depresiva. Tulburarea maniaco-depresiva sau bipolara, cum a mai fost ea numita, face parte din grupul tulburarilor afective, caracterizate prin faptul ca deformeaza afectivitatea persoanei, fie spre polul negativ (melancolie, depresie), fie spre cel pozitiv (excitatie maniacala).

Orice analiza a tulburarilor maniaco-depresive se axeaza pe cele doua componente ale acestui tip de tulburare, si anume pe episoadele maniacale si pe cele depresive.

Tulburarile bipolare constau de fapt in alternarea episoadelor maniacale si a celor depresive, aceasta alternanta fiind intrerupta de perioade de normalitate.

Episoadele maniacale

Episoadele maniacale se caracterizeaza printr-o exaltare generala ce cuprinde mai multe sectoare ale vietii psihice si afective a individului astfel:
Mimica mobila, privire stralucitoare, expresie joviala si euforica, atitudie amicala; Comportamentul se remarca printr-o mare labilitate motorie; Limbajul este logoreic, insotit adesea de o gestica larga si dezordonata; Atentia nu poate fi fixata pe ceva anume, imaginatia este suprasolicitata, memoria la fel.
Persoanele aflate intr-o criza de tip maniacal rad intotdeauna zgomotos, gesticuleaza mult, miscarile lor expresive fiind perfect in concordanta cu trairea afectiva interioara. Tendinta lor de a face glume, de a dansa si canta, chiar si fara ca mediul ambiant sa fie potrivit pentru asemenea manifestari, constituie de asemenea expresia dispozitiei lor subiective, euforice.

Episoadele depresive

Episoadele depresive se caracterizeaza prin:
Activitate redusa, inexpresivitate a starilor afective; Mimica trista, gesturi limitate si putine; Stare de oboseala generala, inexplicabila, insomnii; Scaderea eficientei intelectuale; Atentie slaba si subsolicitata, dificultati de reamintire a unor situatii, evenimente etc; Dispozitie trista, senzatie de apasare sufleteasca, o atitudine de pesimism si deznadejde legata de viitor.
Persoanele afectate de un episod depresiv prezinta pe langa intreaga gama a tulburarilor de afectivitate si o inhibitie a proceselor intelectuale. Ei inteleg cu dificultate, isi amintesc greu, li se pare ca au uitat tot ce stiau, ca nu mai pot face nimic bine sau eficient. Le vine greu sa execute orice miscare, sunt chinuiti de idei autoacuzatoare, cele mai mici greseli comise in trecut devin acum, pentru individul aflat in criza depresiva, adevarate crime.

Persoanele depresive inteleg cu dificultate, isi amintesc greu, li se pare ca au uitat tot ce stiau, ca nu mai pot face nimic bine sau eficient.

Tipologia maniaco-depresivului

De regula tulburarea maniaco-depresiva apare cu o frecventa mai mare in cazul persoanelor cu temperament ciclotimic, caracterizat de treceri relativ bruste de la o stare emotionala la alta. De asemenea, exista si o corespondenta intre maniaco-depresie si tipul corporal picnic, corespunzator temperamentului ciclotimic. Tipul picnic se remarca printr-o constitutie robusta, cu o dezvoltare mai degraba pe orizontala decat pe verticala. Sunt persoane cu o aparenta joviala, robuste, de inaltime medie, cu fata rotunda, deseori puternic vascularizata.

Frecventa aparitiei maniaco-depresiei este de aprox. 2%, procentul de femei afectate de tulburari biploare fiind mai mare decat cel al barbatilor.

Informati-va si consultati medicul specialist

Importanta informarii asupra caracteristicilor tulburarilor afective bipolare rezida in raspandirea mare a acestei tulburari in cadrul populatiei. Frecventa aparitiei maniaco-depresiei este de aprox. 2%, procentul de femei afectate de tulburari biploare fiind mai mare decat cel al barbatilor suferind de aceeasi boala.
Tratamentul acestui tip de tulburare psihica se realizeaza de catre psihiatrii, prin intermediul unei medicatii orientate spre tratarea fiecarui tip de manifestare (depresie sau episod maniacal) in parte.
Carmen Maria FINAT
Psiholog

9 comentarii pentru articolul “Tulburarile afective bipolare”

  1. N**u**1**7 spune:

    mi s-a spus de catre un medic ca sufar de afectiune afectiva depresiva bipolara. este acelasi lucru cu afectiunile schizoide sau maniaco depresive?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Tulburarea maniaco-depresiva sau bipolara nu este acelasi lucru cu tulburarea de personalitate schizoida. Astfel tulburarea maniaco-depresiva (sau bipolara) este o tulburare afectiva ce se caracterizeaza printr-o deformare a caracterului afectiv al unei persoane fie in sens pozitiv dand nastere excitatiei maniacale si a euforiei, fie in sens negativ ajungandu-se la stari de melancolie, tristete si depresie. Pe de alta parte tulburarea de personalitate schizoida este o afectiune care se traduce prin indiferenta si nevoia de izolare sociala, prin ganduri obsesive ce pot denatura in stari agresive, printr-un comportament excentric , bizar si un comportament paranoic. Cu toate acestea tulburarea de personalitate schizoida nu este identica cu schizofrenia diferențiindu-le prezenta halucinatiilor si a deconectarii complete de realitate, trasaturi ce caracterizeaza schizofrenia.
      Dr. Alin Popescu

      1. I**u** spune:

        ce parere aveti despre asta ?
             Marte in casa a doisprezecea
             Reactiile dvs emotionale sunt intense, sunteti frustrat  si aveti
             accese de paranoia. Oamenii pot sa inteleaga acest lucru si sa va
             creeze probleme. Puteti avea neplaceri din cauza unor calomnii sau a
             dusmanilor. Va trebui sa va infrangeti resentimente adanci si ascunse.
             Dusmani din umbra va vor aduce tot felul de acuzatii. Va veti simti
             singur. Ar trebui sa va canalizati energia spre intelegerea sensului
             vietii si spre dezvoltarea armoniei si unicitatii speciei umane.
             Placerea de a lucra in secret sau in spatele scenei va poate aduce
             eficienta de care aveti nevoie in munca depusa.

        bineinteles ii numa o parere da ii ce-a mai putin dura dintre toate care le-am citit.500 de milioane de oameni paranoici bineinteles,presupunand ca-i adevarat.

  2. A**a**j spune:

    Va rog sa imi scuzati deranjul ,dar as dori sa stiu ,daca izolarea ,sedentarismul,tristetea, lipsa vointei ,sperantei , stresul si iritabilitatea la anumiti factori ,tendinte de suparare,enervare ridicate ,au legatura cu aceasta boala,va multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Tulburarea bipolara este o afectiune psihica care se caracterizeaza prin alternanta starilor de depresie cu accesele maniacale. Cu alte cuvinte pacientii care prezinta aceasta boala au perioade in care sunt tristi, melancolici si lipsiti de chef de viata urmate de stari de euforie, agitatie extrema,senzatia de energie fara limita.Uneori in accesul maniacal pacientii simt ca nu au nevoie de somn, cheltuiesc sume mari de bani, sunt impulsivi, vorbesc mult si trec de la una la alta. Nu cred ca in cazul dumneavoastra este vorba despre o tulburare bipolara. Cred ca mai mult de jumatate din populatie sufera de iritabilitate, sedentarism, tristete si nervozitate, fara ca aceste stari sa justifice un diagnostic de tulburare psihiatrica. Toti avem probleme si toti suntem stresati sau avem perioade mai proaste. In cazul in care toate aceste probleme si stari persista o perioada mai lunga de timp sau daca simtiti ca nu le mai puteti face fata va sfatuiesc sa cereti sfatul unui medic psihiatru pentru a evita consecintele nefaste ale unei depresii.

      Dr. Alin Popescu

      1. A**a**j spune:

        va multumesc frumos,din pacate viata din ziua de azi te face sa treci si prin aceste stari.
        numai de bine sa aveti parte.
        ps.totusi ma gandesc la o consultatie (la psihiatru chiar si psiholog)avand in vedere ca mai bine de un an trec prin cele amintite mai sus

        1. farmaciata spune:

          Buna seara,
          In cazul acesta apelati cu incredere fie la un psihiatru fie la un psiholog. In mod sigur o sa va ajute sa vorbiti cu cineva despre perioada grea prin care treceti si incet incet lucrurile se vor aseza in asa fel incat sa nu mai simtiti dorinta de a va izola de lume. Va urez mult succes, sanatate si sa treceti cu bine peste aceasta perioada dificila.
          Dr. Alin Popescu

  3. G**i**z**t** spune:

    buna ziua

    sotia mea sufera de o asemenea boala din 2004  si a avut de mai multe ori episoade .In unele cazuri episoadele au devenit brusc violente cu dorinte sexuale mult iesite din normal urmate de violenta fizica,In aceste cazuri am fost nevoit sa ma inchid in baie cu un telefon si sa apelez la salvare si politie pentru a putea sa o determin ca nu e bine ce face si am dus-o la spital unde statea de la 1-2 saptamani.In ultima vreme este foarte usor de influentata de persoane cu idei negative fata de familie cum ar fi divort.
    In aceste timpuri cand lucrurile negative financiare  apar tot mai des ma tem ca va aparea  din nou un episod  si cu ajutorul din partea cumnatilor mei eu sunt acuzat ca provoc acest lucru.
    am 2 copii cu ea si in privinta educatiei copiilor in ascuns face tot ceea ce ar putea pentru a face invers fata de cum am fost prima data de acord ,asa ca le face pe plac copiilor cheltuind banii din casa pe care nu  ii „avem” pregatiti pentru alte cheltuieli.
      doresc sa primesc sfaturi in aceasta privinta.
       va multumesc Gavril

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,

      Situatia dumneavoastra si a familiei dumneavoastra este foarte dificila si cere ajutor din partea unui medic psihiatru. Cred ca este necesar ca sotia dumneavoastra sa fie in evidenta unui medic (acelasi de preferat) care sa ii castige increderea si care sa se ocupe de dansa de aici inainte. In conditiile date este clar ca este nevoie de tratament medicamentos prescris de catre medic. Si nu in ultimul rand nu ar fi rau ca sotia dumneavoastra sa mearga macar 1/saptamana la psiholog pentru a vorbi cu acesta. Nici nu va dati seama cat de mult v ar ajuta ca o persoana de specialitate din exterior sa se implice in problema dumneavoastra si cat de multe s-ar putea rezolva pe aceasta cale. Nu disperati! Stiu ca va este foarte greu si ca va simtiti coplesit de tot ce vi se intampla insa cu rabdare, dragoste si ajutor din partea unui medic si/sau psiholog lucrurile pot intra cat de cat in normalitate.

      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate