Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Tromboza venoasa profunda: exercitii de efectuat in timpul zborului

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
17 iulie 2018
Share
Tromboza venoasa profunda: exercitii de efectuat in timpul zborului

De Sarbatori, majoritatea oamenilor se strang in familie sau opteaza pentru destinatii mai mult sau mai putin exotice. In ultimul caz, multi aleg sa zboare cu avionul, insa nu stiu ca sunt supusi, mai ales daca zborul este lung, anumitor probleme de sanatate, printre care si tromboza venoasa profunda.

Tromboza venoasa profunda apare ca urmare a prezentei unui cheag de sange la nivelul sistemului venos (frecvent, la membrele inferioare). De regula, persoanele sanatoase nu se confrunta cu aceasta problema, chiar daca zborul este lung, insa exista persoane la risc, printre care cei cu interventii chirurgicale recente sau care au antecedente de tromboze. Aceasta conditie apare in momentul in care creste coagulabilitatea sangelui sau cand exista leziuni la nivelul peretelui vascular. Aceste situatii predispun la incetinirea intoarcerii venoase si, implicit, la aparitia trombozei.

Factori predispozanti

In general, tromboza apare la nivelul membrelor inferioare, insa se poate manifesta si la nivelul bratelor sau in alte zone. Daca trombul circula in sistemul venos, poate sa ajunga la nivelul plamanilor si sa produca o embolie pulmonara. Aceasta situatie este extrem de severa, putand pune viata in pericol.

Exista o multitudine de factori de risc care pot predispune la aparitia unei tromboze. Dintre acestia, amintim: zborul prelungit cu avionul, antecedentele de tromboza, cancerul si tratamentul cu chimioterapice, insuficienta cardiaca, interventiile chirurgicale recente (mai ales cele ortopedice), sarcina, utilizarea anticonceptionalelor orale si malformatiile congenitale ale sistemului venos profund.

Probleme de sanatate la bordul avionului. Ce solutii avem

Cum se manifesta?

De regula, in urma aparitiei unui tromboze cu perturbarea vascularizatiei normale, apare cresterea in dimensiune a membrului afectat si cianoza acestuia (colorarea in albastru-violaceu a zonei afectate). De asemenea, aceasta patologie se mai asociaza cu durere si impotenta functionala, in functie de severitatea si gradul de intindere al trombozei. Chiar si asa, nu intotdeauna episodul de tromboza venoasa profunda se poate asocia cu semne sau simptome, acesta putand fi si silentios.

8 sfaturi pentru a preveni tromboza venoasa profunda

secundara_tromboza_inainte de Cum prevenim tromboza in timpul zborului

Cum prevenim tromboza in timpul zborului

Miscarea este, fara doar si poate, cea mai buna metoda de a pune sangele in miscare si de a preveni formarea unui tromb, mai ales in timpul unui zbor lung cu avionul. Astfel, incercati sa va ridicati din ora in ora si sa va miscati. Miscarea se poate face si in timp ce stati pe scaun, in avion. Incercati sa va intindeti picioarele cat puteti si sa le miscati in masura in care acest lucru se poate. Daca locul este prea stramt pentru astfel de exercitii, atunci ridicati-va si faceti cativa pasi. In cele ce urmeaza, va propunem cateva miscari pe care le puteti face stand in scaunul avionului:

  1. Fixati talpa pe sol si ridicati-o spre dumneavoastra, apoi lasati-o in jos si ridicati calcaiul. Faceti acest lucru de 30 de ori in serii de cate 10.
  2. Puteti sa trasati cu fiecare picior un cerc pe podeaua din fata scaunului. Faceti acest exercitiu de 10 ori pentru fiecare picior.
  3. O alta modalitate eficienta de a pune in miscare sangele este de a executa contractia si relaxarea musculaturii de la nivelul coapselor si gambelor in timp ce stati pe loc.
  4. Avand in vedere ca tromboza poate sa apara si la nivelul membrelor superioare, va recomandam sa va miscati umerii in fata/spate in sus si in jos de 10 ori pe fiecare parte (exercitiu ce trebuie efectuat la fiecare ora).

Daca planuiti o calatorie, asigurati-va ca purtati haine lejere si confortabile. Nu purtati nimic ce ar putea sa va restrictioneze circulatia. De asemenea, beti multa apa.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.