Revista care te menține sănătos

Știri

Testul de sange care ar depista cancerul de prostata

11 februarie 2015
Share

Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt, SUA, dar si alti colegi de la universitatile din Germania si Canada au demonstrat ca exista o metoda de a detecta celulele sanatoase si de a identifica, practic, celulele tumorale printre cele sanatoase.

Printr-un studiu al probelor de sange, cercetatorii au demonstrat ca metoda, numita biopsie lichida, ar putea distinge cu precizie cancerul de prostata, fara a avea date despre semnatura genetica a tumorii.

Are o precizie de 84%

In cadrul studiului, s-au prelevat probe de la mai mult de 200 de pacienti care aveau cancer de prostata, iar probele au inclus masurarea nivelului unui antigen specific prostatic, PSA, dar si masurarea scorului Gleason, ce se atribuie cancerului prostatic in baza aspectului microscopic al celulelor. Tehnica a detectat cancerul de prostata cu o precizie de 84% si adenomul de prostata, cu o acuratete de 91%. Pentru ca nu se utilizeaza o metoda invaziva de investigare a tesutului, tehnica se numeste biopsie lichida.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday

Nota pentru articolul «Testul de sange care ar depista cancerul de prostata»:3.00/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.