Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Stomacului (cancer al)

13 decembrie 2010
Share

Tumora maligna care atinge diferite tesuturi ale stomacului, de cele mai multe ori sub forma unui adenocarcinom.
Adenorarinomul gastric se claseaza in al patrulea loc in ordinea de frecventa a cancerelor; el este de doua ori mai frecvent la barbat decat la femeie. Factori legati de mediu si mai ales de modul de pregatire a alimentelor (pestele afumat, de exemplu) favorizeaza aparitia acestui tip de cancer si ar explica cea mai mare frecventa a sa in Japonia, de exemplu, unde acest gen de alimentatie este obisnuit. Gastrita atrofica (inflamatie a mucoasei stomacului) este, de asemenea, un factor predispozant.

Simptome si semne – Acestea sunt variate si nespecifice: semne care evoca o tulburare a digestiei, dureri care le amintesc pe cele ale unui ulcer, complicatii (hemoragie, stenoza si, in mod exceptional, perforatie gastrica), flebite cu repetitie, febra prelungita, slabire importanta si fara cauza, anemie feripriva.

Diagnostic – Acesta se pune, in principal, pe baza endoscopiei gastrice cu prelevarea de tesut prin biopsie. Acesteia i se poate asocia o radiografie a stomacului, care permite sa se recunoasca tipul leziunii in cauza (forma inmugurita, ulcerata sau infiltranta), precum si mai multe examene complementare destinate sa stabileasca bilantul extinderii tumorale: scaner abdominal, ecoendoscopie, ecografie hepatica, radiografie a toracelui.

Tratament si prognostic – Tratamentul este, inainte de toate, chirurgical si consta intr-o gastrectomie (ablatie partiala sau totala a stomacului). In fapt, stomacul nu este un organ indispensabil pentru supravietuire, chiar daca ablatia sa stanjeneste digestia normala antreneaza o carenta in vitamina B 12, care trebuie compensata printr-un supliment vitaminic. Extirparea totala a tumorii nu este posibila decat la jumatate din bolnavii operati. O chimioterapie sau o radioterapie pot fi asociate chirurgiei sau practicate in caz de cancer inoperabil.

#tags   \