Revista care te menține sănătos

Știri

Daca va place cafeaua, explicatia ar putea fi una stiintifica

22 iulie 2016
Share

V-ati intrebat de ce unele persoane devin nervoase imediat dupa ce au baut cafea, in timp ce altele pot dormi linistite toata noaptea chiar daca inainte de culcare au baut un espresso dublu? Explicatia se pare ca ar avea de-a face cu genele. Un profesor de la Universitatea din Toronto a decis sa analizeze gena CYP1A2. Oamenii care mostenesc doua copii ale variantei rapide a genei de la fiecare dintre parinti elimina cofeina din organism de patru ori mai repede, spre deosebire de persoanele care mostenesc varianta lenta a genei.

Metabolizarea cofeinei

In cadrul unui studiu realizat pe un numar de 4 000 de persoane s-a descoperit ca cele care beau mai mult de patru cesti de cafea pe zi prezentau un risc de atac de cord de 36%. Insa acest risc era prezent la persoanele care mosteneau varianta lenta a genei. Expertii sustin ca problemele cardiovasculare se pot declansa la oamenii care metabolizeaza cofeina mai lent, deoarece stimulentul ramane in organism o perioada mai lunga de timp. In schimb, persoanele care o elimina din organism mai repede se bucura de efectele benefice ale cafelei (cum sunt acelea prezentate de catre antioxidanti). Cercetatorii au inceput sa investigheze din ce in ce mai mult legatura dintre metabolizarea cofeinei si alte probleme de sanatate precum cancerul mamar, ovarian, diabetul de tip 2 etc.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Health.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.