Revista care te menține sănătos

Seniori

Sfaturi pentru a ameliora incontinenta urinara

17 decembrie 2014
Share

Incontinenta urinara devine stanjenitoare pe masura ce inaintam in varsta. Exista din ce in ce mai multe persoane care se lupta cu ea, indiferent de sex. Nu lasati ca frica de accidente ale vezicii urinare sa va afecteze activitatile zilnice sau momentele frumoase petrecute alaturi de prieteni sau familie.

Odata simptomele aparute, este necesar sa contactati un medic. Cu cat faceti acest lucru mai devreme, cu atat puteti avea parte de un tratament eficient.

Nu este usor sa discutati despre incontinenta urinara. Din acest motiv, femeile asteapta aproximativ 6 ani inainte sa ceara ajutorul unui medic. La prima vizita medicala intrebati daca dieta, afectiunile pe care le aveti sau medicamentele pe care le luati pot fi cauza acestei probleme.

Ce tip de incontinenta urinara aveti?

Inainte ca medicul sa trateze incontinenta, acesta trebuie sa stie ce tip de incontinenta urinara aveti si care este cauza. Menopauza si nasterile (in cazul femeilor), afectiunile de prostata (in cazul barbatilor), medicamentele si obezitatea – toate acestea joaca un rol important. Daca pierdeti urina atunci cand radeti, tusiti sau stranutati, atunci este vorba de incontinenta de stres. Daca aveti o nevoie urgenta inainte ca pierderea de urina sa survina, atunci este vorba de incontinenta imperioasa (de urgenta). Acestea sunt cele mai frecvente tipuri, iar unele persoane sunt afectate de doua tipuri dintre acestea. Vezica hiperactiva va poate face sa simtiti ca aveti nevoie la toaleta des si urgent.

incontinenta-urinara-2Medicul va va examina si va va intreba despre starea de sanatate, simptomele si medicamentele pe care luati. Acesta v-ar putea sugera sa tineti un jurnal pentru a inregistra momentele in care mergeti la toaleta sau pierdeti urina.

Cum ameliorati simptomele incontinentei urinare

Iata care sunt metodele prin care puteti ameliora simptomele incontinentei urinare:

1. Exercitiile Kegel pentru vezica urinara

Incordarea muschilor pe care ii folositi deja de mai multe ori pe zi va poate ajuta sa preveniti pierderile de urina. Exercitiile Kegel lucreaza muschii pelvisului – cei pe care ii folositi pentru a incepe si a opri fluxul urinar. Pentru a face aceste exercitii, este necesar sa incordati si sa mentineti aceasta incordare timp de 10 secunde. Apoi relaxati. Faceti cate 3 seturi de exercitii Kegel de 3-4 ori pe zi, cateva saptamani.

2. Antrenarea vezicii urinare

Vreti mai mult control asupra vezicii urinare? Atunci antrenati-o prin programarea vizitelor la toaleta la intervale regulate (de exemplu, la 2 ore). Daca simtiti nevoia sa mergeti inainte de timpul programat, faceti apel la tehnicile de relaxare sau la exercitiile Kegel pentru a tine in frau fluxul urinar. Cu timpul, va veti antrena sa mergeti mai rar la toaleta, la intervale din ce in ce mai mari.

3. Tratamentul medicamentos

Medicamentele pot trata nevoile imperioase legate de vezica hiperactiva. Unele controleaza contractiile, in timp ce altele mentin relaxarea. Efectele adverse includ: uscarea gurii, oboseala si vederea incetosata. Barbatii cu incontinenta urinara legata de prostata pot incerca medicamente ce relaxeaza prostata si vezica sau pot micsora vezica urinara.

4. Alte metode de tratament

Femeile cu incontinenta de stres pot insera in vagin un dispozitiv ce preseaza vezica urinara si uretra pentru a controla pierderile de urina. O alta metoda este chirurgicala si consta in ridicarea uretrei si a capului vezicii urinare la loc. Pentru incontinenta imperioasa, stimularea nervoasa poate sa opreasca semnalele corpului ce anunta ca vezica urinara este plina.

Barbatii si incontinenta urinara

Barbatii pot fi, de asemenea, afectati de incontinenta urinara dupa alte boli, leziuni sau marirea prostatei, ce blocheaza fluxul urinar normal al vezicii urinare. Precum femeile, barbatii pot ameliora simptomele prin antrenarea vezicii urinare, schimbarile stilului de viata si exercitiile Kegel. De asemenea, exista medicamente si tratamente chirurgicale, precum sfinctere artificiale, ce ofera suport uretrei si o mentine inchisa atunci cand este necesar.

Schimbarile stilului de viata sunt foarte importante in prevenirea scurgerilor urinare. Nu evitati lichidele, insa evitati cofeina, alcoolul si indulcitorii artificiali. Daca aveti kilograme in plus, eliminarea acestora va usura presiunea exercitata pe vezica urinara. Si, daca fumati, renuntati – fumatul va poate afecta si vezica.

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.