Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Sezonul rece favorizeaza aparitia afectiunilor oculare

13 decembrie 2010
Share

Hipocrate spunea: „Cine doreste sa profeseze corect arta medicala, acela trebuie in primul rand sa cunoasca anotimpurile si influenta lor asupra oamenilor”. Vremea rece aduce cu sine o serie de afectiuni care, de cele mai multe ori, pot implica ochii.

Una dintre cele mai frecvente manifestari este conjunctivita, inflamatia conjunctivei.

De asemenea, chiar daca pare greu de crezut, si afectiunile reumatismale pot crea probleme la nivel ocular, prin inflamarea unor tesuturi oculare.

Conjunctivitele pot fi cauzate de virusuri, bacterii, paraziti, ciuperci

Subiectiv, conjunctivitele se manifesta cu senzatie de corp strain, arsuri, intepaturi. Obiectiv, ochii sunt rosii, hiperemici, cu secretie abundenta care se aduna in coltul ochiului. O conjuctivita virala se poate suprainfecta bacterian. Afectiunea in sine nu este grava, dar trebuie tratata la timp, cu mijloace specifice: tratament antiviral si antibacterian. De multe ori, conjunctivita tratata necorespunzator cu antibiotice ridica probleme de terapie si necesita examenul secretiei conjunctivale. In acelasi timp, trebuie evitata contaminarea persoanelor din jur prin pastrarea riguroasa a igienei.

Afectiunile oculare pot cauza grave complicatii

Una dintre complicatiile conjunctivitei este keratita, extinderea infectiei la cornee, cu simptome neplacute: dureri, lacrimare, fotofobie, scaderea acuitatii vizuale. Tratamentul trebuie riguros instituit si urmarit. De cele mai multe ori, activitatea de zi cu zi este ingreunata, ochiul trebuind acoperit cu pansament. De asemenea, in cadrul bolilor reumatismale si nu numai, „rascolite” de anotimpul rece, pot aparea inflamatii si ale altor tesuturi oculare: sclerite, episclerite, uveite de diverse tipuri. Acestea pot fi neplacute si grave prin complicatiile pe care le pot produce. Ochiul rosu, cu dureri, congestia perikeratica (inel rosu in jurul corneei) trebuie sa alerteze pacientul sa se prezinte de urgenta la medicul specialist oftalmolog.

Sezonul rece modifica reactivitatea sistemului imunitar, slabindu-l

Descoperirea cauzei acestor infectii necesita analize multiple, ele putand fi infectii virale, bacteriene, parazitare. Conjunctivitele mai pot aparea si din cauza unor focare de vecinatate: infectii buco-dentare, sinuzite sau in cadrul bolii reumatismale.

Iarna, organismul este supus unui stres continuu la temperatura scazuta, umiditate, vant. Toti acesti factori modifica reactivitatea sistemului imunitar la unele persoane, prin cresterea receptivitatii la agenti virali, bacterieni.

Cum ne protejam ochii de razele ultraviolete?

Tratamentul este complex, cu antibiotice, antiinflamatoare nespecifice, preparate cortizonice (general si local), vitaminoterapie. Odata cu venirea iernii si prezenta zapezii, impatimitii sporturilor de iarna pot deveni victimele „oftalmiei de zapada”. Cauza este radiatia ultravioleta reflectata pe zapada, care „arde” primele straturi de celule corneene. Protectia se face cu ochelari de soare, lentile cu filtru UV (protectie contra razelor ultraviolete).

De multe ori, conjunctivita tratata necorespunzator cu antibiotice ridica probleme de terapie si necesita examenul secretiei conjunctivale. In acelasi timp, trebuie evitata contaminarea persoanelor din jur prin pastrarea riguroasa a igienei.

Dr. Luminita Gheorghe,

Medic primar oftalmolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.