Revista care te menține sănătos

Nutriție

Salata de fructe, desertul ideal pentru vara

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
8 septembrie 2023
Share
Salata de fructe, desertul ideal pentru vara

Ca vrem sau nu sa slabim, cu totii am dori ca meniul zilei sa contina si un desert. De fapt, prezenta desertului este chiar logica in economia unui pranz, pentru ca el asigura carbohidratii simpli care completeaza starea de satietate oferita de felurile de mancare.

In plus, ce sa ne mai ascundem dupa deget – ce e dulce place tuturor. Vara ne ofera si din punctul acesta de vedere o solutie optima: fructele. Fructe produse local, pline de minerale, vitamine, cu gust excelent, pentru ca au crescut sub cerul liber, nu in sera. Aveti, astfel, ocazia sa pregatiti un desert exceptional si cu traditie: salata de fructe. Si in salate, insa, se pot face unele greseli. Acesta este motivul pentru care dorim sa detaliem acest subiect.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

„Dati gata” salata in aceeasi zi

Din momentul in care taiem, cojim, maruntim fructele, ele incep sa se oxideze si sa piarda substante nutritive valoroase (mai ales vitamina C). Daca la mere, de exemplu, acest lucru se vede cu ochiul liber, la alte fructe nu se observa, ceea ce nu inseamna, insa, ca procesul nu are loc. Pentru a minimiza procesul de oxidare, e bine sa stropiti fructele taiate cu putina zeama de lamaie. De asemenea, salata de fructe trebuie mancata intr-un interval rezonabil de timp. Nu faceti un castron urias din care sa mancati trei-patru zile la rand. La 10 minute dupa ce au fost taiate si lasate in contact cu aerul, fructele incep sa piarda din vitamine. Incercati sa „dati gata” salata intr-o zi (desigur, preparand o cantitate adecvata, nu mancand in exces).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Evitati zaharul

Multe fructe sunt acrisoare si acesta este farmecul lor. Daca vreti o salata mai dulce de fructe, utilizati mai putine fructe acrisoare, axandu-va pe variante foarte bine coapte. In acelasi timp, pentru a „stinge” gustul destul de acru, puteti adauga si fructe mai dulci, adica o combinatie, de exemplu, de: mere cu caise, struguri cu pere verzi, nectarine cu pepene galben etc. Salatele de fructe ne aduc vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. Nu contrabalansati efectul lor sanogenetic prin adaosuri nesanatoase excesive. Cum mentionam anterior, unele fructe sunt acrisoare, iar unele persoane adauga la salata zahar, miere sau alti indulcitori. Acest lucru nu e de dorit, pentru ca fructele au propriul zahar, natural, care nu trebuie potentat caloric. Daca totusi nu va puteti abtine si sunteti la dieta, puteti adauga un praf de indulcitor hipocaloric sau de sirop de stevie. Am aminti aici si… frisca. Daca nu puteti si nu puteti fara, atunci adaugati doar o lingura.

salata de fructe 2

Asociati fructe de culori diferite

Cat despre ce fructe putem folosi, raspunsul este foarte simplu: oricare! Nu exista asociere ideala din punct de vedere nutritional, ci doar variatii care pot fi pe gustul celui care le prepara. Totusi, atat din punct de vedere nutritional, cat si estetic, va recomandam sa asociati fructe de culori diferite. Motivul este ca aceste culori sunt date de diferiti fitonutrienti antioxidanti. Chiar daca actiunea lor nu este radical diferita si, in general, efectele asupra metabolismului sunt similare, este mai bine sa aducem corpului o diversitate de substante care sa se completeze reciproc. Fitonutrientii sunt pigmenti si pot fi depistati de la prima vedere. Sunt o adevarata simfonie de culori care, pe langa faptul ca stimuleaza pofta de mancare, indica, precum un semafor, prezenta unor substante foarte sanatoase:

  • betacarotenul portocaliu din papaya si pepene galben;
  • flavonoizii (antocianinele) violet-purpurii din visine, coacaze si alte fructe de padure;
  • licopenul roz-rosu din pepenele rosu sau exotica guava.

O minune din mure, caise, pepene rosu si cateva visine nu are cum sa nu placa nici celui mai pretentios consumator. De asemenea, un strop de alcool (rom, vin rosu) adaugat in salata este binevenit, daca acest lucru va este pe plac. Studiile au aratat ca potenteaza absorbtia antioxidantilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.