Revista care te menține sănătos

Știri

S-a descoperit cauza cuperozei

6 septembrie 2012
Share

Este una dintre cele mai vechi boli de piele si afecteaza intre 5 si 20% din populatia de pe glob. Poarta si denumirea de „blestemul celtilor”, deoarece simptomele sunt mai vizibile in cazul persoanelor cu pielea foarte deschisa la culoare.

Vorbim despre cuperoza sau acneea rozacee, afectiune care se manifesta prin inrosirea si inflamarea pielii la nivelul fetei, iar in cazurile grave, hiperplazia (cresterea in volum) glandelor sebacee, care duce la ingrosarea excesiva a nasului, pleoapelor, urechilor sau barbiei. Pana in prezent, cauza exacta a rozaceei era complet necunoscuta, existand doar teorii care insa nu s-au confirmat de-a lungul timpului.

Cercetatorul Keith Kavanagh, specialist in dermatologie la Universitatea Nationala din Irlanda a facut recent o descoperire senzationala. Potrivit acestuia, cuperoza ar putea fi cauzata de prezenta unor acarieni de mici dimensiuni care traiesc pe suprafata pielii si se hranesc cu sebum (grasime secretata de piele).

In mod normal, un adult sanatos are cel mult doua astfel de vietati pe centimetru patrat din piele, insa in cazul persoanelor cu rozacee numarul acestora creste de zece ori. Cercetarile sugereaza ca stresul este un factor declansator al cuperozei, deoarece acesta mareste productia de sebum cu care se hranesc acarienii. Acesti paraziti nu au un orificiu prin care sa poata elimina excrementele, astfel ca acestea se acumuleaza in abdomen, iar atunci cand mor si se descompun, toate acele toxine acumulate sunt eliberate in porii pielii, lucru care poate provoca reactii inflamatorii si deteriorari ale tesuturilor.

Bacteria responsabila de aceste reactii autoimune face parte din specia Bacillus oleronius si poate fi distrusa in momentul de fata cu ajutorul anumitor antibiotice. Cel care a facut aceasta descoperire spera ca in viitor sa poata crea anticorpi care sa combata efectele negative ale bacteriei.

Paula Rotaru

Sursa: www.newscientist.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.