Stiri

Rosiile, un aliat important in prevenirea leziunilor vasculare

vineri, 8 iunie 2012
Share

O substanta din compozitia rosiilor ar putea ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, prin reducerea nivelului de lipide (grasimi) din sange, arata un studiu al cercetatorilor japonezi.

Compusul poarta denumirea de acid 9-oxo-octadecadienoic (9-oxo-ODA) si a fost testat pe animale de laborator, iar rezultatele au aratat ca acesta activeaza un anumit receptor , numit PPARα, care are rol de reglare al metabolismului lipidic.

Nivelul crescut al trigliceridelor, afectiune cunoscuta si sub denumirea de dislipidemie, reprezinta principalul factor de risc in aparitia aterosclerozei sau a cirozei.

Studii realizate anterior au demonstrat ca un consum regulat de rosii este asociat cu un risc scazut de afectiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, cancer si diabet zaharat. Creditul pentru aceste beneficii este atribuit licopenului, un alt compus din rosii, dar si din alte fructe si legume, precum: pepene rosu, grepfrut rosu, mere, struguri, ardei iuti, sfecla, ridichi etc.

Pentu o sanatate de invidiat, medicii recomanda ca la fiecare masa sa consumam si un pahar cu suc de rosii.

Paula Rotaru

Sursa: www.passionsante.be

tonica
2017-05-10T17:50:11+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena