Revista care te menține sănătos

Știri

Rolul creierului in obezitate

23 noiembrie 2012
Share

Cercetatorii din Statele Unite au ajuns la concluzia ca poftele alimentare depind de buna functionare a «centrului de control» din creier, situat in zona cortexului. Potrivit datelor furnizate de acestia, in momentul in care oamenii vad imagini in care apar alimente bogate in calorii creierul reactioneaza diferit, in functie de greutatea individului.

La studiu au luat parte 14 persoane, dintre care 5 obeze si 9 cu greutate normala. Investigatiile au aratat ca atunci cand nivelul glucozei din sange a fost redus, iar participantii se uitau la poze cu alimente, s-a inregistrat o activitatate mai ridicata in sistemul limbic si striat, in partea primitiva a creierului, responsabila cu recompensarea si motivatia. Efectul s-a produs doar atunci cand oamenii au vazut imagini ce contineau alimente foarte bogate in calorii, precum prajituri sau cartofi prajiti.

Specialistii explica faptul ca produsele gustoase si cu un numar mare de calorii devin mult mai tentante pe masura ce scade nivelul glucozei. Interesul pentru mancarea bogata in calorii s-a manifestat intotdeauna ca tehnica esentiala de supravietuire, fiindca omul a evoluat, avand gene care il ajuta sa evite foamea. In schimb, persoanele cu greutate normala reusesc sa isi dea seama cand au mancat suficient, in timp ce indivizii obezi nu au aceasta capacitate.

Potrivit unei descoperiri recente, specialistii francezi au scos la iveala ca molecula speciala numita AgRP ar controla soarta nutrientilor din pancreas, ficat sau muschi. Mai mult, cercetatorii au aratat ca soarecii de laborator lipsiti de AgRP si hraniti cu o alimentatie normala au devenit obezi. „Un dezechilibru in capacitatea creierului de a coordona aceste tesuturi ar putea explica aparitia simultana a disfunctiilor metabolice la nivelul mai multor organe, cum este cazul in dezvoltarea sindromului metabolic, inclusiv toate conditiile legate de obezitate”, au declarat autorii lucrarii. Acestia spera ca noua pista sa-i conduca spre noi tratamente pentru bolile metabolice.

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.