Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Plante medicinale pentru tratament fara efecte secundare

12 februarie 2007
Share

E bine de stiut ca asocierea mai multor plante medicinale da rezultate mai bune decat folosirea uneia singure, intrucat se obtine un efect global si convergent.

Se considera ca aceste ceaiuri, obtinute prin amestecare, constituie remedii naturale, cu efect ajutator. Ele nu se inlocuiesc insa cu tratamentele medicamentoase prescrise de medici. Folosirea lor se face numai in concordanta cu diagnosticele stabilite de acestia. Plantele medicinale constituie remedii ecologice, nepoluante, fara efecte secundare si netoxice.

In cazurile de avitaminoze, cu referire la vitaminele hidrosolubile, mai ales cele din grupul B si C se pot folosi infuzii obtinute din doua lingurite la o cana cu apa din amestecul urmator: macese (sa fie in prealabil zdrobite si golite de miezul cu peri), frunze de catina si frunze de urzica. Infuzia se prepara numai in vas emailat intact sau inox. Ea se fierbe un minut si se bea imediat dupa preparare pentru a se evita oxidarea vitaminelor. In infuzia preparata vom gasi in cantitati mari vitaminele din complexul B si vitamina C, iar in cantitati mai mici vitaminele P, PP, A si K.

Socul este sudorific, teiul este sedativ, patlagina este emolient al tusei

In cazurile de raceala sau gripa, se pot obtine prin asociere ceaiuri care au urmatoarele efecte: scaderea temperaturii prin transpiratie, sedarea tusei in cazurile de bronsita, antivirotic si expectorant. Se pot prepara infuzii eficace in cazurile de astm, astm bronsic sau ca antispastic bronsic in cazurile de tuse rebela. In plus, infuziile au si efect usor sedativ. Dintre plantele cu care se pot face amestecuri eficace in gripa, mentionez: cimbrisorul, galbenelele, izma, plamanarica, socul, sulfina, patlagina si teiul.

Din aceasta lista se pot amesteca toate sau cat mai multe dintre plantele pe care le aveti. Pentru a exemplifica in ce masura amestecul oricaror plante medicinale din aceasta lista are efect terapeutic, voi da urmatoarele exemple: socul este sudorific, teiul este sedativ al tusei, patlagina este emolient al tusei, sulfina este expectoranta, cimbrisorul este antivirotic.

Daca amestecam aceste plante medicinale in cantitati egale si daca din acest amestec vom prepara o infuzie din doua lingurite la o cana cu apa se obtine efectul antivirotic, sedativ al tusei, de scadere a temperaturii, emolient si expectorant. Prin efectul multiplu al infuziei aceasta va fi eficace si in cazurile de bronsite si astm bronsic.

Amestecuri de plante medicinale folosite in afectiunile gastrice

Ca amestecuri de plante folosite in afectiunile gastrice, in completarea tratamentului medicamentos, voi enumera salcamul, musetelul, teiul, sunatoarea, patlagina, galbenelele, coada soricelului, frunzele de dud si de coada calului. Se amesteca plantele pe care le avem culese si uscate, in cantitati egale, si din amestec se prepara o infuzie cu doua lingurite la o cana cu apa. Infuzia se bea calduta, intre mese, pe stomacul gol, neindulcita. Dupa aceea nu se mananca si nu se bea nimic timp de o jumatate de ora.

Aceasta infuzie este indicata in gastritele hiperacide, pirozis, in ulcerul gastric, in cazurile de colici gastrice si ca antispastic gastric. Are si o usoara actiune sedativa, iar prin continuarea tratamentului, alaturi de medicamente, se obtine o ameliorare rapida a suferintelor. Nici una dintre plantele enumerate, singura, nu poate provoca efectul complex al amestecului. Profit de ocazie pentru a va reaminti ca ulcerosilor le este interzisa infuzia de izma deoarece prin actiunea ei anestezica asupra mucoasei gastrice (din cauza mentolului) poate masca un ulcer perforat.

Infuzii pentru afectiunile hepatobiliare si digestive

Pentru afectiunile hepatobiliare si digestive se pot prepara infuzii din urmatorul amestec de plante medicinale: rostopasca, galbenele, izma, coada soricelului, sunatoare, papadie, tei si soc. Dupa amestecare in cantitati egale se prepara o infuzie cu 2 lingurite de amestec la o cana cu apa. Se beau doua cani de infuzie calduta pe zi, pe stomacul gol. Infuzia actioneaza in primul rand asupra cailor hepatobiliare, favorizand golirea vezicii biliare datorita efectului coleretic si colagog.

Evacuarea corecta a bilei va influenta si suferintele intestinale, cum ar fi colitele, enterocolitele, balonarile, hemoroizii si constipatia pentru a enumera numai cateva dintre efecte. Infuzia are o influenta favorabila in diskinezii biliare, hepatite si litiaze ale vezicii biliare si renale. Infuzia se bea dimineata si dupa-amiaza, cate o cana, ca un ceai alimentar si indulcit; infuzia are efect tonic si contribuie la normalizarea probelor hepatice, in special in cazul colesterolului si a grasimilor (tinand regimul adecvat).

Plante medicinale folosite cu efecte sedative

Ca amestecuri de plante folosite cu efecte sedative, in completarea tratamentului medicamentos, voi enumera urmatoarele: teiul, izma, levantica, talpa gastii, rostopasca, salvia si paducelul. Se amesteca in cantitati egale, iar din amestec se prepara infuzia cu doua lingurite la o cana cu apa. Se beau in medie doua cani pe zi. Pentru prepararea infuziei sedative se folosesc plantele pe care le avem la dispozitie, dintre cele enumerate, sau toate. Ceaiul sedativ preparat din plantele enumerate este folositor ca neurosedativ, in cazurile de distonie neurovegetativa, in tulburarile de menopauza, are efect usor hipotensiv, stimuleaza sistemul nervos central si centrul respirator si se mai poate folosi si in cazurile de voma, responsabila de aceasta actiune fiind izma.

Cu galbenele, musetel, tei scapati rapid de durerile menstruale

In cazul menstrelor dureroase, dismenoreea in termeni medicali, se poate folosi infuzia obtinuta din amestecul: coada soricelului, galbenele, musetel, tei si traista ciobanului. Se amesteca plantele in cantitati egale si din amestec se prepara o infuzie cu doua lingurite la o cana. Se bea in perioadele critice. Pentru completarea ei ar mai fi necesara si talpa gastii, care actioneaza si ca sedativ.
Mircea Teodosiu
Farmacist primar

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.