Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Pitiriazisul: forme, cauze, tratament

12 noiembrie 2015
Share

Pitiriazisul inglobeaza o serie de boli dermatologice care au in comun leziuni ce seamana cu acele cruste care apar in cazul matretii, fara semne clare de inflamatie. Exista mai multe tipuri de pitiriazis: pityriasis alba, pityriasis rosea, pityriasis rubra pilaris si pityriasis versicolor.

Sa aflam mai multe despre formele pitiriazisului si tratament.

Pityriasis alba sau pitiriazisul alb al fetei

Aceasta forma de pitiriazis se caracterizeaza prin pete rotunde si ovale, hipopigmentate (deschiderea la culoare a pielii) pe fata, brate, gat sau umeri. Sunt fie roz deschis, fie albe. De obicei, leziunile pot fi eritematoase. De regula, pitiriazisul este asimptomatic, insa poate aparea si pruritul. Este mai frecvent in cazul copiilor si adolescentilor, iar cauza este necunoscuta. Pielea excesiv de uscata, ca urmare a expunerii la soare, poate contribui la aparitia acestei probleme dermatologice. Din pacate, agentii infectiosi bacterieni, virali sau fungici nu au fost descoperiti drept cauza.

Tratament: cremele cu hidrocortizon sunt, de obicei, recomandate, insa vestea buna este ca aceasta forma de pitiriazis se poate vindeca si fara tratament, in cateva luni pana la cativa ani.

Pityriasis rosea sau pitiriazis rozat Gibert

Aceasta forma prezinta eruptii, leziuni de culoarea somonului, care la inceput sunt discrete, dar mai apoi vor deranja estetic. Petele au, de obicei, o forma ovala, cu scuame fine in interiorul marginilor bine delimitate. Boala debuteaza, de obicei, prin aparitia unei leziuni mai mari spre deosebire de cele care apar ulterior, insa intre trei si opt saptamani pot disparea in mod spontan. Incidenta cea mai mare se inregistreaza intre 15 si 40 de ani, cu preponderenta primavara si toamna. Pruritul moderat poate fi prezent in timpul epidemiei.

Tratament: expunerea la soare poate ameliora simptomele, dar numai dupa etapa inflamatorie. Cremele pe baza de corticosteroizi, lotiunile si spray-urile pot fi de ajutor, la fel si antihistaminicele administrate oral.

decupat secundara pitiriazisulPitiriazis rubra pilaris

Este o boala cronica, ce se caracterizeaza prin papule cornoase foliculare (acele basicute care se formeaza la radacina firului de par), placi scuamoase si keratodermie palmoplantara, adica ingrosarea pielii palmelor si talpilor. Papulele sunt cea mai importanta caracteristica in ceea ce priveste diagnosticarea, deoarece pot avea culori, forme diferite si fire de par crescute in mijlocul lor. Scuamele apar mai intai la nivelul scalpului si se extind catre partile laterale ale gatului si la extremitatile membrelor. Pot sa apara fisuri dureroase la nivelul pielii.

Tratament: se recomanda sa se aplice topic creme emoliente blande, iar combinatia dintre vitaminele A si E se pare, de asemenea, ca ar functiona.

Pitiriazis versicolor

Apare in partea superioara a trunchiului si pe brate, iar transpiratia favorizeaza boala. Leziunile tegumentare pot avea culori diferite: albe in zonele expuse si maronii pe zonele acoperite, de obicei avand margini bine delimitate. Daca sunt frecate, se pot forma si cruste. Este o boala fungica raspandita mai des in zonele tropicale unde temperatura si umiditatea sunt ridicate.

Tratament: se aplica topic medicamente antifungice si corticosteroizi pe zonele afectate.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Healthcentral.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.