Dermatologie

Untul de shea, ingredientul-minune pentru piele si par

luni, 29 iunie 2015
Share

Untul de shea se obtine din nucile arborelui Shea-Karité, originar din Africa. In forma sa pura, nerafinata, untul de shea contine vitamine (A, E si F) si minerale, precum si acizi grasi esentiali.

Are un miros distinct si este folosit de secole pentru proprietatile sale hidratante, antiinflamatoare si antiimbatranire. Pentru obtinerea untului de shea, nucile se sparg, se fierb, iar apoi se extrage continutul in stare pura, a carui culoare seamana cu cea a inghetatei de caramel. Untul de shea este si comestibil, insa si-a castigat popularitatea datorita utilizarii pe scara larga ca ingredient principal in produsele cosmetice, dar si independent.

Ce este untul de shea

Principalele componente ale untului de shea sunt acidul oleic, acidul stearic, acidul linoleic etc. Acesta este foarte usor absorbit in piele, deoarece se topeste la temperatura corpului. Untul de shea poate fi rafinat sau nerafinat. De vreme ce se extrage manual, isi pastreaza vitaminele, mineralele, precum si alte proprietati. Trebuie totusi sa tineti minte ca untul de shea rafinat este procesat.

decupat secundaraHidrateaza in profunzime

Untul de shea calmeaza si hidrateaza pielea, si poate fi utilizat pe pielea uscata, in cazul eczemelor, in tratarea scalpului uscat, pentru buzele si calcaiele crapate etc. Concentratia de vitamine si de acizi grasi din acest unt este incredibil de hranitoare pentru piele. Este foarte important, dupa cum aminteam mai sus, sa se foloseasca untul de shea nerafinat, pentru a nu se pierde proprietatile. In aceasta forma, poate fi utilizat chiar si pe pielea copiilor, pentru ca nu contine agenti chimici. In sezonul rece, poate lua locul balsamului de buze pentru a evita craparea lor.

Este antiinflamator

Untul de shea are proprietati antiinflamatoare, poate vindeca taieturile, arsurile, zgarieturile, eruptiile cutanate, intepaturile de insecte. In urma unui studiu publicat in 2010, s-a demonstrat ca untul de shea a redus considerabil inflamatia la soarecii de laborator care sufereau de edem (umflarea pielii ca urmare a retentiei de apa) cu peste 45%. Cativa derivati ai acidului cinamic prezenti si in untul de shea actioneaza benefic asupra inflamatiilor pielii. In plus, untul de shea protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete si o ingrijeste cu delicatete in urma expunerii la soare.

Lupta impotriva imbatranirii pielii

Acelasi unt de shea stimuleaza producerea de colagen, proteina care mentine elasticitatea si frumusetea pielii. Vitaminele A, E si F mentin pielea supla si previn aparitia liniilor fine si a ridurilor. Penetreaza pielea fara a infunda porii, fiind eficient pentru pielea uscata. O hidrateaza si o infrumuseteaza.

Cum actioneaza untul de shea asupra parului

In ceea ce priveste parul, untul de shea poate fi considerat cel mai bun balsam. Datorita proprietatilor antiinflamatoare, se absoarbe cu foarte mare usurinta. Aceleasi vitamine E si A din compozitie repara firele de par despicate si varfurile cu aspect neplacut. Este deosebit de eficient la nivelul scalpului uscat, dermatitei, eczemelor, psoriazisului.

Puteti apela la untul de shea mai ales daca aveti parul cret, pentru ca va ajuta sa-l descurcati cu mai multa usurinta, il disciplineaza si mentine umiditatea la nivelul firului de par. Sa nu uitam ca protejeaza si impotriva actiunii radicalilor liberi, restabileste structura firului de par care a trecut prin diferite procedee (indreptare sau ondulare permanenta). Revitalizeaza parul de la radacina pana la varfuri, asadar poate fi aplicat pe toata lungimea lui.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Livestrong.com; Wellnessmama.com; Stylecraze.com

Nota pentru articolul «Untul de shea, ingredientul-minune pentru piele si par»:4.53/ 5 (15 voturi)
tonica
2017-05-10T17:43:14+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena