Revista care te menține sănătos

Știri

PET-CT poate depista modificarile celulare din hipertensiunea arteriala

30 noiembrie 2011
Share

Medicii britanici de la Universitatea Cambridge au descoperit ca prin scanarea corpului cu un aparat PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) se poate identifica o afectiune frecvent intalnita in cazul pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala (HTA), si anume sindromul Conn.

Hiperaldosteronismul primar sau sindromul Conn se manifesta printr-o secretie excesiva de aldosteron, hormon eliberat de glanda corticosuprarenala, care determina absorbtia si retentia in cantitati mari de sodiu si potasiu, ducand astfel la retinerea apei in organism si favorizand aparitia hipertensiunii arteriale prin cresterea fluxului sangvin.

Studiile de specialitate arata ca afectiunea este responsabila pentru unul din 20 de cazuri de HTA, iar tratamentul presupune fie inlaturarea chirurgicala a portiunii de glanda afectata, fie administrarea de medicamente care pot bloca efectele negative ale aldosteronului. Pana in prezent, sindromul Conn era greu de depistat, necesitand numeroase teste de sange care alimenteaza glanda corticosuprarenala.

„Metoda PET-CT presupune iradierea pacientului si obtinerea datelor cu ajutorul unui computer tomograf, ce poate identifica acele mici tumori de marimea unei monede din glanda corticosuprarenala”, se arata intr-un raport publicat in Journal of Endocrinology and Metabolism.

Acest lucru are o deosebita importanta in etapa de diagnosticare, deoarece hipertensiunea arteriala creste semnificativ riscul unui infarct miocardic.

Desi procedeul a dat rezultate pozitive in cazul a 44 de voluntari inscrisi in studiu, expertii nu aduc in discutie defectele acestui aparat, si anume puterea mare de iradiere, ce poate avea efecte negative atat la suprafata pielii, prin expunerea la razele X, cat si asupra organelor interne, din cauza introducerii unei substante radioactive in organism prin care se pot identifica modificarile celulare.

Paula Rotaru

Sursa: www.bbc.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.