Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente impotriva transpiratiei excesive

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 iunie 2016
Share

Transpiratia este un proces natural al organismului, prin intermediul caruia este reglata temperatura corpului si se excreta substantele nocive la nivelul pielii. Transpiratia este controlata de glandele sudoripare, cele ecrine (situate pe intreaga suprafata a corpului) si de cele apocrine (situate in foliculii pilosi, in special la nivelul zonei genitale si axilare).

Exista mai multe situatii in care transpiratia poate fi in excesiva, precum in timpul exercitiilor fizice sau in situatii emotionale extreme (furie, nervozitate, frica). Hiperhidroza, cum mai este numita transpiratia in exces, reprezinta situatia in care transpiratia se produce in exces, fiind o problema des intalnita la toate varstele si la ambele sexe. Transpiratia este in stransa legatura cu sistemul nervos si cu cel digestiv. Pe langa igiena corespunzatoare, exista si anumite alimente care pot tine hiperhidroza la distanta. Iata care sunt alimentele impotriva transpiratiei excesive.

Apa

Consumul recomandat de apa (2 litri pe zi) va ajuta sa mentineti hidratarea optima a organismului. In plus, reprezinta cea mai buna cale pentru a reduce transpiratia. Atunci cand corpul este hidratat, nu trebuie sa lucreze in plus pentru a mentine o temperatura optima.

Iaurtul

Iaurtul este o sursa excelenta de calciu, ce reduce transpiratia, actionand ca un factor de reglare a temperaturii. Alimentele bogate in calciu sunt reprezentate de lactate, migdale, fasole si lapte fortificat.

Uleiul de masline

Atunci cand consumam alimente greu digerabile, organismul depune mai mult efort, favorizand transpiratia excesiva. Uleiul de masline este usor de digerat, are un gust excelent si poate fi asezonat aproape oricarui tip de preparat culinar.

Cerealele integrale

Complexul de vitamine B este foarte important pentru functionarea normala a metabolismului. In cazul in care transpiratia excesiva este determinata de tulburari la nivel digestiv, aceste vitamine joaca un rol foarte important in reglarea acesteia. Cele mai bogate alimente in vitamine de tip B sunt reprezentate de peste, oua, oleaginoase, carne si legume.

Ovazul

Taratele de ovaz sunt bogate in fibre si au un continut scazut de grasimi. Acestea sunt usor de digerat si mentin starea generala de santate. Consumul crescut de grasimi favorizeaza transpiratia excesiva, in timp de taratele de ovaz o amelioreaza.

Menta

Ceaiul de menta ajuta la reglarea transpiratiei prin efectul calmant si racoritor pe care il are asupra organismului. Este recomandat sa-l consumati la o temperatura scazuta pentru beneficii suplimentare, o cana sau doua pe zi.

Rosiile

Sucul de rosii este bogat in vitamine si minerale, precum potasiu si magneziu. Rosiile au rol de reglare a transpiratiei si este recomandat sa le consumati ca atare, crude, sau sub forma de suc.

Migdalele

Migdalele reprezinta o sursa excelenta de magneziu, ce are proprietatea de a imbunatati digestia si de a intari sistemul imunitar. Alte alimente bogate in magneziu, cu beneficii asemanatoare, sunt reprezentate de dovleac, spanac si boabele de soia.

pepene secundPepenele rosu

Pepenele rosu este o sursa grozava de fibre si apa. Acest fruct este usor de digerat, iar continutul crescut de apa previne deshidratarea. In plus, complexul de vitamine B continut de pepenele rosu ajuta la mentinerea normala a functiilor metabolice.

Pe langa dieta bogata in aceste alimente, este necesar sa evitati alimentele ce favorizeaza transpiratia excesiva, precum cafeaua, bauturile carbogazoase ce contin cofeina, ciocolata, usturoiul, ceapa si condimentele iuti.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.