Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cateva gesturi pentru a evita mancatul pe fond emotional

28 aprilie 2015
Share

De cate ori nu ati ajuns seara acasa, v-ati schimbat hainele, v-ati asezat pe canapea si ati devorat o pizza fara a sta prea mult pe ganduri sau o punga intreaga de chipsuri fara sa va fie foame? Alimentele sunt un fel de combustibil pentru trup si suflet dar, uneori, mancarea poate deveni o modalitate de a scapa de stres, iar unii oameni simt nevoia sa manance atunci cand sunt neimpliniti, tristi, singuri, iritati sau plictisiti.

Gestul de a manca poate fi o experienta placuta, mai ales cand cinam alaturi de prieteni, cand suntem constienti de ceea ce punem pe masa si de cat mancam. In mod contrar, atunci cand mancam pe fond emotional, sfarsim prin a ne simti vinovati si prin a acumula kilograme bune. Daca va numarati printre persoanele care sufera de tulburarea de mancat compulsiv, iata cateva sfaturi pe care le puteti pune in practica inainte sau in timp ce mancati si care va vor ajuta in acest sens.

Inainte de a manca

  • Niciodata nu trebuie sa va ganditi ca sunteti privati de consumul anumitor tipuri de alimente, ci trebuie sa fiti constienti ca organismul are nevoie doar de acelea care-l ajuta sa se dezvolte armonios si sa-l mentina sanatos.
  • Uneori, atunci cand avem senzatia de foame, s-ar putea sa ne fie pur si simplu sete. Daca nu a trecut foarte mult timp de la ultima masa, dar vi s-a facut din nou foame, beti un pahar cu apa. S-ar putea ca senzatia respectiva sa dispara.
  • Mancatul compulsiv este un gest involuntar. De indata ce veti realiza ca aveti o anumita stare insotita de o pofta inexplicabila de dulciuri, de exemplu, opriti-va imediat din ceea ce faceti si cautati-va alta activitate. Iesiti afara pentru a lua o gura de aer, plimbati-va, intalniti-va cu prietenii.
  • Atunci cand luati masa, creati-va un mediu care sa nu va distraga de la ceea ce trebuie sa faceti. Daca urmariti un program la televizor sau stati cu ochii in telefon, s-ar putea sa nu fiti foarte atenti la ceea ce mancati. Este foarte important sa va creati un mediu in care sa va simtiti bine si care sa va permita sa va concentrati.

In timp ce mancati

  • mancat-fond-emotional-2Folositi intotdeauna farfurii si nu mancati din caserole sau din alte recipiente in care se livreaza, de obicei, mancarea comandata. Este important sa puteti controla cantitatea de alimente pe care o ingerati.
  • Indicat este sa luati, din cand in cand, pauze in timp ce mancati. Lasati furculita jos dupa cateva imbucaturi. Reevaluati, apoi, daca inca va este foame dupa aceasta pauza. Daca raspunsul este negativ, ridicati-va de la masa.
  • Inainte de a inghiti mancarea trebuie sa mestecati foarte bine. Nu luati o alta imbucatura pana ce nu ati inghitit-o pe cea de dinainte. Acest lucru va acorda timp creierului si stomacului sa inregistreze alimentele pe care le-ati mancat. Astfel, va puteti da seama daca inca va este foame sau nu.

Acordati o atentie sporita felului in care arata mancarea si modului in care aceasta miroase. Simturile va ajuta sa va confruntati pe deplin cu ceea ce faceti.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Livestrong.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.