Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Multivitaminele: utilizari si contraindicatii 2

19 septembrie 2011
Share

Suplimentele vitaminice reprezinta produse foarte utilizate in lumea contemporana. La ele apelam ori de cate ori ne simtim fara forta, obositi sau avem impresia ca randamentul activitatilor noastre fizice si psihice a scazut. De asemenea, le administram copiilor, pentru a le favoriza cresterea si dezvoltarea. La ele apeleaza si femeia, in perioada de maternitate pentru a se asigura ca va da nastere unui copil puternic si sanatos. Tinerii care doresc sa isi sporeasca masa musculara si sa isi amplifice forta fizica iau in mod regulat multivitamine.

Si in timpul sau dupa boala, cei mai multi dintre noi gasesc util sa isi completeze aportul alimentar cu suplimente vitaminice. De cele mai multe ori, se utilizeaza comprimate multivitaminice in care producatorul a introdus cantitati echilibrate din diferite vitamine, in asa fel incat sa fim scutiti de grija de a face noi insine combinatii, poate neadecvate, ale acestor substante. Intrebarea pe care o lansam este in ce masura multivitaminele pot sau nu sa produca efecte adverse si, daca da, care sunt acestea?

Multivitaminele nu produc efecte adverse, dar exista exceptii
In primul rand, cel mai la indemana raspuns este „nu”. Intr-adevar, produsele de acest tip asigura echilibrul reciproc intre vitamine si ne aduc cantitati care se gasesc in general sub doza zilnica necesara. Deci, in principiu, administrarea este fara riscuri. Cu toate acestea, exista doua tipuri de probleme pe care le putem evidentia si asupra carora am vrea sa va atragem atentia: hipervitaminozele si interactiunile dintre vitamine, dintre vitamine si alti nutrienti si dintre acestea si medicatia intercurenta a individului.

Hipervitaminozele reprezinta ansamblul fenomenelor toxice (intoxicatiile), datorate prezentei in exces a unei vitamine in organism. Ele sunt caracteristice, in general, numai vitaminelor liposolubile (A, D, K, E), care au tendinta de a se acumula in corp, spre deosebire de cele hidrosolubile, care sunt eliminate daca aportul este cu mult mai mare decat necesarul. Hipervitaminozele se datoreaza exclusiv administrarii de suplimente. Ele nu apar niciodata numai din aport alimentar. Este necesar ca doza sa fie cu mult mai mare decat cea zilnica recomandata, pentru ca o intoxicatie sa se produca.

In literatura de specialitate se citeaza o singura intoxicatie datorata ingestiei unei vitamine prin intermediul alimentelor: intoxicatia cu vitamina A la eschimosii care consuma excesiv ficat de urs polar.

Respectati numarul de comprimate recomandat
Persoanele care apeleaza la multivitamine trebuie sa stie ca acest aport se adauga celui alimentar. Prin cumulare, pot uneori sa apara efecte nedorite. Daca multivitaminele sunt luate conform indicatiilor producatorului si daca alimentatia unui individ nu este profund dezechilibrata, riscul intoxicatiilor este practic inexistent. De mentionat este si faptul ca unii producatori amintesc pe etichetele sau prospectele produselor multivitaminice eventualitatea aparitiei intoxicatiilor in cazul in care nu este respectat numarul recomandat de comprimate. In orice caz, cele mai multe efecte toxice sunt reversibile si dispar la incetarea administrarii de vitamine. Din pacate, exista insa si consecinte (nervoase, hepatice, articulare etc.) care pot fi definitive. Vom trece in revista, succint, cateva intoxicatii vitaminice si manifestarile acestora:
Hipervitaminoza A: apare numai dupa aport de retinol, vitamina activa, si niciodata dupa caroteni (provitamine A). Toxicitatea acuta este rara, cea cronica, mai frecventa. Cea din urma include urmatoarele probleme: tegumente uscate pruriginoase si care se descuameaza, lipsa apetitului, cefalee, dureri osoase si articulare. Cazurile grave pot duce la leziuni hepatice si hemoragii. Unele persoane sunt predispuse la hipervitaminoza: batranii, consumatorii cronici de alcool, unii indivizi care au hipercolesterolemie familiala. De mentionat ca fatul, pentru a se dezvolta normal, are nevoie de retinol, dar excesul poate fi daunator. De aceea, trebuie pastrat un echilibru foarte strict in perioada sarcinii; Hipervitaminoza D: induce cresterea calciului in sange (hipercalcemie) care poate duce la demineralizari osoase, litiaza biliara si depunere de calciu in tesuturile moi (inima, rinichi, ligamente, muschi), daca nu este solutionata rapid. Riscul de hipercalcemie este crescut in hiperparatiroidismul primar, tuberculoze, limfoame etc. Intoxicatiile pot avea o gravitate particulara la copilul mic, unde o profilaxie necorespunzatoare a rahitismului poate provoca, la limita, chiar deces; Hipervitaminoza E: pe termen lung poate sa induca modificari de coagulare a sangelui, cu cresterea riscului de sangerare la anumiti indivizi. Unii medici recomanda chiar oprirea administrarii de suplimente de vitamina E, cu o luna inaintea efectuarii unor interventii chirurgicale, in scopul diminuarii riscului de hemoragii perioperatorii. Aceste efecte ale excesului de tocoferol sunt foarte pregnante la copiii prematuri.

Interferente medicamentoase
Consumul cronic de alcool poate determina o actiune toxica a vitaminei A asupra ficatului deja lezat de consumul de alcool, ceea ce contraindica, in principiu, suplimentarea vitaminei la alcoolic. Medicamente din familia retinoizilor aromatici, utilizate in diferite afectiuni ale pielii (psoriazis, acnee grava), nu trebuie administrate concomitent cu suplimentele de vitamina A, deoarece pot creste riscul de aparitie a unor fenomene toxice.
Metabolizarea vitaminei D este stimulata de unele produse medicamentoase care ii pot diminua nivelurile plasmatice. In acelasi timp, unele medicamente care interfera digestia lipidica nu trebuie administrate simultan cu suplimentele de vitamina D, deoarece ii diminueaza coeficientul de utilizare digestiva. In aceeasi categorie de efecte putem include uleiul mineral si Olestra, un substituent alimentar de grasime. Nivelurile mari de vitamina D pot determina hipercalcemie.
Suplimentele de vitamina E pot creste riscul de sangerare la indivizii care iau anticoagulante, medicamente antiagregante plachetare si antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina si altele). Suplimentele de vitamina sunt, in principiu, contraindicate la cei care iau heparina sau la cei cu deficiente de vitamina K. Absorbtia intestinala a vitaminei E este diminuata de uleiul mineral, sucralfat, Olestra etc. Medicamentele anticonvulsivante pot determina scaderea nivelului plasmatic de vitamina.
Administrarea dozelor mari de vitamine A si E poate antagoniza efectele vitaminei K. Excesul de vitamina A scade absorbtia intestinala a vitaminei K, pe cand anumite forme de vitamina E pot inhiba enzimele dependente de vitamina K. In consecinta, pot sa apara deficiente de coagulare a sangelui si hemoragii.
Suplimentele de vitamina K pot inhiba efectele medicatiei cu substante anticoagulante (antagonisti de vitamina K). Este indicat ca pacientii care iau astfel de produse medicamentoase sa evite dozele exagerate de vitamina K si fluctuatiile extreme in ceea ce priveste aportul respectivei vitamine, situatii in care dozele de anticoagulante ar deveni dificil de ajustat. In plus, administrarea de colestiramina, uleiuri minerale sau Olestra poate diminua absorbtia vitaminei K, efect similar cu cel care se intalneste si in cazul altor vitamine liposolubile.

Consultati medicul inainte de a lua multivitamine
Nu as vrea sa se inteleaga faptul ca numai vitaminele liposolubile din compozitia multivitaminelor sunt potential aducatoare de probleme, insa am incercat sa surprindem numai elementele mai importante legate de acest subiect.
Concluzia cea mai simpla la cele spuse anterior este ca, desi multivitaminele pot fi achizitionate fara reteta, este bine ca ele sa fie administrate sub indrumare medicala. Acest sfat trebuie cu atat mai mult respectat, cu cat o persoana ia si alte medicamente sau se gaseste intr-o perioada biologica sensibila (copil mic, femeie gravida sau care alapteaza). In cazul in care va hotarati sa luati produse polivitaminice, nu uitati sa va puneti la curent medicul curant, in asa fel incat acesta sa poata judeca in ce masura exista vreun risc de aparitie a unor efecte toxice sau a unor interferente medicamentoase.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.