Revista care te menține sănătos

Știri

Mancarea incalzita in recipiente din plastic, pericol pentru sanatate

7 decembrie 2011
Share

E sigur: mancarea incalzita in recipiente din plastic va poate imbolnavi, sustin cercetatorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite. Acestia au demonstrat ca, la incalzire, recipientele din plastic elimina compusul chimic numit bisfenol A. Compusul, periculos atat pentru copii, cat si pentru adulti, patrunde in alimente si, odata cu ele, in organism.

Potrivit unui studiu realizat de americani, persoanele care consuma supa din caserole de plastic timp de cinci zile consecutiv prezinta in urina un nivel de bisfenol A de 1.200 de ori mai mare decat cele care nu folosesc recipiente din plastic pentru incalzit.

Femeile, predispuse la cancer de san, iar barbatii, la cancer de prostata

Bisfenolul are niste componente care seamana cu hormonii estrogeni si care, dupa ce se descompun, se muta in mancare si apoi se acumuleaza in organism, marind riscul dezvoltarii cancerelor de san la femei si de prostata la barbati. Specialistii sustin interzicerea totala a acestui compus si in fabricarea biberoanelor si limitarea la 0,6 miligrame/kilogram in masele plastice.

Ingrijorati de efectele bisfenolului asupra sanatatii, francezii au facut un pas inaintea Uniunii Europene si au anuntat ca vor interzice definitiv acest compus la fabricarea recipientelor pentru produsele alimentare, insa masura va fi aplicata in Franta abia din 2013.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.