Revista care te menține sănătos

Știri

Legătura dintre parodontită și hipertensiune arterială

Mădălina Cristea; sursa: sciencedaily.com
30 martie 2021
Share
Legătura dintre parodontită și hipertensiune arterială

Parodontita, una dintre cele mai severe boli ale danturii, s-ar putea afla în strânsă legătură cu hipertensiunea arterială încă nedetectată la indivizii aparent sănătoși. Concluzia aparține unei echipe internaționale de cercetători, formată din specialiști de la UCL Eastman Dental Institute, Londra, și Universitat Internacional de Catalunya, Barcelona. Promovarea sănătății orale la nivel individual și comunitar reprezintă o adevărată provocare. Însă ar putea ajuta la reducerea bolilor gingivale, a riscului de hipertensiune arterială și a complicațiilor asociate acestora.

Adulții cu parodontită sunt mai predispuși decât cei cu gingii sănătoase să aibă tensiune arterială crescută, conform unei cercetări publicate în Hypertension.

Studiul a cuprins 250 de adulți cu parodontită severă generalizată și 250 de adulți care nu aveau boli cronice sau dentare. Vârsta medie a indivizilor a fost de 35 de ani, iar 52,6% dintre aceștia au fost femei.

Toți participanții au fost supuși unor examinări cuprinzătoare, inclusiv interpretări detaliate ale severității bolii gingivale, cum ar fi nivelul plăgilor dentare; al sângerării gingiilor sau al adâncimii gingiilor infectate. Pentru acuratețe, tensiunea arterială a fiecărui participant a fost măsurată de trei ori. De asemenea, în perioadele de repaus alimentar, au fost colectate și analizate probe de sânge. S-au urmărit, în mod special, nivelurile celulelor albe și ale proteinei C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP); ambele sunt markeri ai inflamației crescute în organism. Informațiile suplimentare pe care oamenii de știință le-au mai luat în calcul sunt: istoricul familial al bolilor cardiovasculare; vârsta; indicele de masă corporală; sexul; etnia, fumatul și nivelurile de activitate fizică.

Infecțiile dentare netratate, periculoase pentru inimă

Parodontita, o infecție care nu trebuie ignorată

Cercetătorii au descoperit că persoanele diagnosticate cu boli ale gingiilor au mai multe șanse să se confrunte cu hipertensiunea; independent de factorii de risc frecvenți. Totodată, ele sunt de două ori mai susceptibile să aibă avea valori ridicate ale tensiunii arteriale sistolice, comparativ cu persoanele cu gingii sănătoase. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că indivizii cu parodontită au prezentat niveluri ridicate de glucoză; LDL (colesterol „rău”); hsCRP și celule albe din sânge și niveluri mai scăzute de HDL (colesterol „bun”); comparativ cu indivizii care nu aveau probleme dentare.

Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament

Screeningul vă poate scuti de multe neplăceri

„Rezultatele studiului indică faptul că bacteriile parodontale provoacă leziuni ale gingiilor și, de asemenea, declanșează răspunsuri inflamatorii care pot cauza boli sistemice, inclusiv hipertensiunea. (…) Recomandarea screeningului hipertensiunii arteriale din partea profesioniștilor din domeniul stomatologiei și a screeningului bolilor parodontale de către medicii cardiologi ar putea îmbunătăți detectarea și tratarea ambelor afecțiuni.”; conchide unul dintre autorii studiului, Francesco D’Aiuto, profesor de parodontologie și șef al unității de parodontologie de la UCL Eastman Dental Institute.

Există și studii anterioare prin intermediul cărora s-au făcut asocieri între hipertensiune și parodontită. Cu toate acestea, până acum, datele care confirmă acestă legătură neobișnuită au fost insuficiente.

Parodontita este o infecție a țesuturilor gingivale care poate duce la inflamații progresive și, uneori, chiar la pierderea dinților.

Prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni sunt accesibile și pot duce la reducerea markerilor sistemici ai inflamației, precum și la îmbunătățirea funcției endoteliului, membrana subțire care acoperă interiorul inimii și vaselor de sânge.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.