Revista care te menține sănătos

Știri

In fiecare ora un pacient roman cu insuficienta cardiaca moare!

21 martie 2018
Share
In fiecare ora un pacient roman cu insuficienta cardiaca moare!

Mortalitatea din cauza insuficientei cardiace cronice (IC) estimata pentru Romania este de 40/100.000 persoane (de doua ori mai mare decat in alte state din Uniunea Europeana!). In aceste conditii alarmante, atat medici specialisti, cat si politicieni au luat parte, in data de 20 martie 2018, la masa rotunda „Povara insuficientei cardiace cronice in Romania – o provocare importanta pentru sistemul de sanatate”.

Presedintele Comisiei de Sanatate Publica din Senatul Romaniei, dr. László Attila, a fost numit presedintele grupului de lucru pentru identificarea de solutii in privinta acestei boli. Vestea buna pentru pacientii romani este ca, in curand, ar putea avea un program national pentru insuficienta cardiaca. Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, prof. dr. Dragos Vinereanu, a anuntat ca pana in vara acestui an ar trebui sa existe o lista de propuneri pentru demararea acestui program.

9 din 10 pacienti romani nu stiu ca sufera de insuficienta cardiaca

Datele ingrijoratoare, prezentate la masa rotunda, anunta ca 4,7% (aproximativ 560.000 de oameni) din populatia de peste 35 de ani a Romaniei sufera de insuficienta cardiaca. Practic, in fiecare ora, apar in medie 5 noi cazuri de insuficienta cardiaca – asta inseamna aproape 45.000 cazuri noi in fiecare an.

„Una din trei persoane (n.r. dintre pacientii cu IC) moare sau se reinterneaza in anul urmator ultimei spitalizari. 7,4% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca mor in spital. 9 din 10 pacienti nu stiu ca sufera de insuficienta cardiaca”, a declarat conf. dr. Ovidiu Chioncel, sef de sectie, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu”.

In conditiile in care probabilitatea medie de supravietuire peste zece ani a unui pacient cu insuficienta cardiaca este de doar 20%, factorii de decizie atrag atentia ca trebuie urgent recunoscuta importanta acestei patologii si trebuie create programe pentru depistarea precoce, pentru tratamentul adecvat, dar si pentru urmarirea evolutiei pacientilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.