Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Iarna, sezonul fracturilor

19 decembrie 2011
Share

Pe langa bucuria copiilor si chiar a adultilor la primii fulgi de zapada, iarna vine, inevitabil, si cu necazuri. Cele mai frecvente sunt degeraturile, entorsele si fracturile, care ne trimit de urgenta la medic. Fractura reprezinta ruptura unui os, fiind foarte important sa stiti cum actionati pana ajungeti la medic.

Primul semn dupa accident este durerea acuta

Cum va dati seama ca ati suferit o fractura? In primul rand, veti simti o durere acuta, apoi va veti afla in imposibilitatea de a realiza unele gesturi si, eventual, apare chiar o deformare sau un hematom in zona afectata. Mai mult, fragmentele osoase se pot fie prinde intre ele, fie departa unele de altele (cazul fracturii cu deplasare).

Pe cat posibil, pacientul trebuie sa ramana nemiscat

Daca fractura s-a produs la mana, e mai usor, pentru ca pacientul poate ajunge la medic intr-o ora-doua. Insa, daca este vorba de picior, este necesar ca persoana sa fie transportata cu o targa. De aceea, este recomandat ca, pana la sosirea medicului, pacientul sa stea imobilizat pe cat posibil, iar membrul respectiv sa fie asezat deasupra nivelului corpului, de preferat pe o perna.

Tratament ortopedic vs. interventie chirurgicala

Odata ajuns la spital, se va face o radiografie. In functie de rezultatul acesteia, se readuce zona fracturata in pozitia corecta, adica se efectueaza manevre de reducere a fracturii pentru a se repune osul in pozitia corecta, operatiune realizata doar de specialist. Daca este vorba de fractura cu deplasare, perioada de vindecare este de trei-sase saptamani. Daca este vorba de membrul inferior, puteti sta imobilizat si trei luni. Daca, in urma analizelor, tratamentul ortopedic sau folosirea ghipsului nu sunt suficiente, se poate ajunge pe masa de operatie.

Ultrasunetele pot trata oasele rupte

Tehnologia cu ultrasunete, conceputa in anii ’50 de o echipa de medici din orasul scotian Glasgow, pentru scanarea corpului in vederea depistarii diverselor afectiuni s-a dovedit ca scurteaza cu peste o treime timpul mediu de vindecare a oaselor fracturate. Mai mult, cercetatorii cred ca ultrasunetele incurajeaza celulele sa elimine bacteriile, stimuleaza productia de celule osoase (osteocite) si maturizarea acestora. „In doar patru luni, piciorul meu a fost vindecat, iar dupa opt luni ma gandesc deja sa ma intorc la serviciu”, este marturia unui pacient al carui membru a fost aproape zdrobit in urma unui accident, citeaza www.bbc.co.uk.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Georgiana Nedelea,

Medic ortoped Spitalul Clinic de ortopedie-traumatologie

si TBC osteoarticular „Foisor”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.