Revista care te mentine sanatos

Stiri

Hipotiroidia mamei afecteaza dezvoltarea intrauterina a bebelusului

4 mai 2012
Share

Hipotiroidia este o afectiune endocrina ce se caracterizeaza prin scaderea sintezei de hormoni tiroidieni, iar in timpul sarcinii dezvoltarea si maturizarea normala a creierului bebelusului este determinata de functionarea normala a acestora.

Mai exact, absenta congenitala a tiroidei determina intarzieri esentiale in cresterea si dezvoltarea neurologica, de aceea se spune ca hipotiroidia mamei poate afecta dezvoltarea intrauterina a bebelusului.

In cazul in care nu se iau toate masurile de precautie, hipotiroidismul in sarcina poate cauza boala Graves-Basedow, adenom toxic tiroidian, gusa polinodulara toxica sau hipertiroidism gestational. Mai mult, hipotiroidia materna se asociaza frecvent cu un grad de retard mental al copilului, potrivit studiilor acesti copii putand pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.

Tiroida fatului incepe sa produca hormoni proprii abia din trimestrul al doilea de sarcina, insa in cantitati insuficiente, astfel incat mama continua sa asigure concentratiile necesare. De aceea, este indicata urmarirea functiei tiroidiene inainte de conceptie si in perioada prenatala in cazul femeilor care au, de exemplu, gusa, antecedente familiale cu afectiuni tiroidiene sau chiar diabet zaharat de tip 1.

Cristina Ionescu

Nota pentru articolul «Hipotiroidia mamei afecteaza dezvoltarea intrauterina a bebelusului»:5.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate