Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Hipocondria sau bolnavul inchipuit. Se poate trata?

31 octombrie 2012
Share

Este imposibil sa nu fi auzit despre o persoana ca ar fi hipocondra, adica se teme in permanenta ca ar avea o boala grava. In limbaj popular, se spune despre acestea ca sunt bolnavi inchipuiti. Hipocondria sau ipohondria se refera la preocuparea excesiva a cuiva in legatura cu o boala grava de care crede ca sufera, bazandu-se pe interpretarea eronata a semnelor pe care le are.

La o examinare medicala nu se gasesc motive care sa explice temerile persoanei in legatura cu maladia pe care crede ca o are. Cu toate acestea, persoana in cauza traieste o frica nejustificata persistenta ca ar avea o boala grava. Teama poate disparea cateva zile dupa ce medicul ofera asigurari ca nu sunt motive de ingrijorare, insa reapare la scurt timp. Aceste persoane pot accepta ca este posibil sa exagereze, insa nu pot accepta ca nu sunt bolnave. Hipocondria poate aparea oricand, dar cel mai frecvent este observata la varsta adulta, iar repartitia pe sexe este egala.

Lipsa afectiunii in copilarie, posibila cauza

Desi este foarte neplacut sa fii bolnav si nimeni nu isi doreste acest lucru, boala poate aduce si beneficii, cum ar fi atragerea atentiei din partea tuturor celor dragi si derogarea de responsabilitati. Acest lucru se intampla mai ales in cazul persoanelor care au fost abuzate emotional sau private de afectiune. Bineinteles ca aceste beneficii nu sunt constiente. De asemenea, daca parintii ii incurajeaza pe copii sa interpreteze ca periculoase senzatiile somatice avute, ne putem astepta ca la varsta adulta acestia sa dezvolte hipocondrie.

Studiile in domeniu sustin ca influenta familiei si a societatii poate determina instalarea hipocondriei. Atitudinea parintilor fata de starea de sanatate si de boala influenteaza si perceptia copiilor.

Anxiosii pot deveni hipocondri

S-a observat ca acei copii crescuti de mame hiperprotectoare, dar si cei crescuti de bunici par sa devina hipocondri. Totodata, daca in familia de origine a existat un membru cu o maladie grava care, eventual, a si murit, acest fapt se poate asocia cu hipocondria. O personalitate dependenta sau anxioasa este mai susceptibila sa dezvolte acest tip de tulburare. Persoanele hipocondre devin foarte preocupate de simptomele corporale in detrimentul altor preocupari, fapt ce face ca obsesia pentru maladia pe care sustin ca o au sa devina centrul existentei lor.

Sfatul specialistului

In cazul in care va regasiti in descrierea prezentata, poate ca a venit momentul sa cereti ajutorul unui specialist pentru a va ajuta sa depasiti obsesia pentru boala. Pentru tratamentul hipocondriei se recomanda consiliere psihologica. Este foarte important sa descoperiti impreuna cu specialistul care sunt factorii care declanseaza temerile legate de anumite boli. Mai mult, este esential sa stiti totul despre aceasta tulburare, deoarece in acest fel o puteti controla mai bine.

Psiholog Loredana Andrei

www.psiholog.wordpress.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.