Revista care te menține sănătos

Wellness club

Hipocalcemia

21 mai 2024
Share

Hipocalcemia reprezinta o scadere anormala a calciului ionizat din ser.

Calciul ionizat si nu calciul total afecteaza functia neuromusculara si este, de aceea, un parametru relevant pentru diagnosticarea hipocalcemiei.

Valoarea normala a calciului total plasmatic variaza intre 8,8 si 10,4 mg/dL (2,2 – 2,6 mmol/L), iar a calciului ionizat intre 4,7 – 5,2 mg/dL (1,17 – 1,3 mmol/L). Hipocalcemia severa, sub 7 mg/dL (sau sub 1.75 mmol/L) poate cauza tetanie, spasm laringian sau convulsii generalizate.

Tetania se manifesta clinic prin parestezii (furnicaturi) ale buzelor, degetelor, limbii, prin crampe musculare, senzatia de „lipsa de aer” sau „nod in gat”, palpitatii sau uneori spasm carpo-podal („mana de mamos”). Hiperventilatia (respiratia cu frecventa crescuta), precum si ingestia de substante alcaline sau diuretice pot precipita criza de tetanie prin scaderea calciului ionizat.

Tratamentul crizei de tetanie se face prin administrarea intravenoasa a 10 – 20 ml calciu gluconic 10% care poate fi urmata uneori si de administrarea in perfuzie. (ATENTIE: este interzisa administrarea de calciu intravenos la pacientii aflati in tratament cu digoxin). Concomitent se poate administra si magneziu intravenos (sub forma de sulfat de magneziu), precum si sedative si anxiolitice.

In tetania latenta se completeaza administrarea calciului si magneziului per os cu administrarea orala de vitamina D. Este obligatorie monitorizarea nivelului seric al calciului total si ionizat.
O deosebita atentie trebuie acordata profilaxiei tetaniei latente si a crizei de tetanie printr-un aport zilnic adecvat de calciu, ce se poate realiza prin consumul de lapte si produse lactate.

Hipocalcemia poate fi determinata de:

Scaderea aportului de calciu; Scaderea absortiei intestinale a calciului; Cresterea eliminarii de calciu; Stari morbide ale organismului cum ar fi alcalozele, disfunctiile glandelor paratiroide.
Pentru depistarea cauzei reale a deficitului de calciu si stabilirea unei scheme terapeutice adecvate este necesara prezentarea la un medic specialist internist sau endocrinolog, care vor stabili si investigatiile paraclinice necesare sustinerii diagnosticului.

Administrarea de calciu din proprie initiativa poate masca pentru o anumita perioada simptomatologia hipocalcemiei, prelungind timpul pana la identificarea cauzei reale a deficitului de calciu.

Dr. Nelu Merliu
Medic primar Medicina Interna
Medsana Bucharest Medical Center
Tel.: 9607, 410.86.43, 410.85.43, 410.84.59.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.