Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum ne afecteaza castile sanatatea fizica si psihica

7 noiembrie 2014
Share

La sfarsitul unei zile de munca, al unei zile aglomerate si tensionate ne punem castile pe urechi in drum spre casa si dam muzica la maximum pentru a ne putea detasa si relaxa. Mai multe studii din ultimii ani, printre care si o cercetare realizata de catre expertii de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, arata faptul ca muzica ascultata la volum mare poate afecta celulele nervoase, provocand surditate temporara. Conform cercetarilor, zgomotele mai puternice de 105-110 decibeli pot conduce la surditate temporara sau tinitus (zgomot descris ca un bazait, fosnet, tiuit etc.).

Iata ce influenta poate avea muzica ascultata la casti nu doar asupra sanatatii, ci si asupra vietii. 

Cum afecteaza castile auzul?

Teaca de mielina este un invelis proteic ce imbraca fibrele nervoase care transporta semnale electrice de la urechi la creier. In momentul in care celulele sunt expuse zgomotelor puternice, ele sunt practic „dezbracate” de acest strat de mielina, semnalele electrice sunt oprite si astfel informatiile nu mai pot fi transmise cu succes catre creier. Acesta este momentul cand poate aparea o pierdere temporara a auzului. Din fericire, auzul poate reveni dupa ce teaca de mielina se reface, permitand celulelor nervoase sa functioneze din nou normal. 

Castile in lumea moderna

Daca veti pasi intr-un birou in care lucreaza tineri, veti observa ca aproape toti asculta muzica la casti. Oamenii de stiinta sustin insa ca acest mod de a aculta muzica poate afecta capacitatea de a raspunde la alti stimuli, iar o melodie pop, indiferent ca o ascultam la volum mare sau mai mic, reduce performanta generala atat in cazul persoanelor extrovertite, cat si introvertite. Un studiu realizat in Taiwan a descoperit o legatura intre melodiile cu versuri si scorurile reduse realizate la testele de concentrare in ceea ce priveste studentii. Asadar, linistea este cea mai buna cand vine vorba despre concentrare. Si totusi, de ce prefera angajatii sa-si puna castile in sau pe urechi si sa asculte muzica in timp ce isi indeplinesc sarcinile de serviciu? Ei bine, exista dovezi potrivit carora muzica ne relaxeaza muschii, poate reducetensiunea arteriala, ritmul cardiac sau chiar anxietatea. Insa ea ne „fura” puterea de a ne concentra. Castile ofere un control absolut asupra mediului audio si ne permit sa transformam spatiile publice in spatii private dupa bunul plac. 

Ne-au transformat castile in persoane antisociale?

In momentul in care oamenii isi pun castile pe urechi, par a se inchide intr-o bula, se separa de tot ceea ce ii inconjoara. Putem observa acest lucru atunci cand mergem la cumparaturi, pe strada etc. Castile reprezinta un fel de izolare fata de realitatea externa, insa pana unde poate merge aceasta izolare? Castile ne transforma in persoane antisociale, inabordabile, dar ele par a ne face sa ne simtim in siguranta detasandu-ne de tot ceea ce ne inconjoara. Asadar, pe langa faptul ca ne pot afecta sanatatea fizica, utilizarea castilor poate afecta si sanatatea psihica. 

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Medicalnnewstoday.com; Bbc.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.