Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Tensiunea arteriala oscilanta: care sunt cauzele

15 mai 2012
Share

Tensiunea arteriala este definita ca presiunea exercitata de sangele pompat de inima la nivelul peretelui vascular. Tensiunea sistolica si diastolica difera prin faptul ca prima masoara presiunea sangelui cand inima se contracta, iar cea de-a doua, cand inima este in stare de relaxare.

Tensiunea arteriala oscilanta este frecvent intalnita in randul populatiei, insa prezenta acesteia nu este intotdeauna un semn de boala. Chiar si asa, daca va confruntati adesea cu tensiune mai mare de 140/80 mm Hg, care alterneaza cu valori normale, este bine sa va adresati medicului curant. De cele mai multe ori, tensiunea arteriala oscilanta ascunde, de fapt, debutul unei hipertensiuni arteriale (HTA).

 

Cauze care contribuie la aparitia tensiunii arteriale oscilante

Fie ca este vorba de hipertensiune esentiala, ce are componenta familiala demonstrata stiintific, fie ca este vorba de o afectiune cardiaca, un dezechilibru hormonal sau o boala de rinichi, HTA necesita o evaluare medicala completa si un tratament de specialitate.

Feocromocitomul- o posibila boala indicata de tensiunea arteriala oscilanta

Exista cazuri in care si persoanele tinere se confrunta cu valori foarte mari (pana la tensiuni sistolice de 180-200 mm Hg) ale tensiunii, care alterneaza cu valori normale. Pe langa tensiune, pot prezenta un tablou simptomatic care include accelerarea batailor inimii, transpiratii, cefalee, greata si inrosirea fetei. De cele mai multe ori, aceste cazuri sunt tratate superficial cand, de fapt, pacientii ar trebui indrumati catre un medic endocrinolog, deoarece asocierea pacient tanar – valori crescute ale tensiunii, alternand cu valori normale, ridica suspiciunea de feocromocitom (tumora ce secreta catecolamine).

Regimul igieno-dietetic poate cauza tensiune oscilanta

Regimul igieno-dietetic poate contribui si el la aparitia tensiunii arteriale oscilante. Persoanele care au obiceiul sa adauge multa sare in mancare pot observa aparitia unor valori oscilante ale tensiunii arteriale, spre deosebire de cele care folosesc o cantitate minima de sare. De asemenea, cafeaua si bauturile energizante consumate in exces pot contribui la ridicarea tensiunii peste valorile normale. Nu trebuie inteles ca o cana de cafea bauta dimineata ar predispune la hipertensiune, ci ca nu trebuie sa depasiti aceasta cantitate.

Stresul amplifica fluctuatiile de tensiune

Stresul este o alta cauza frecventa de crestere a tensiunii arteriale. In momentul in care va confruntati cu o situatie stresanta, organismul se adapteaza prin cresterea batailor inimii, a tensiunii si a frecventei respiratorii. Din cauza vasoconstrictiei din periferie, inima este obligata sa lucreze mai mult pentru a trimite sange oxigenat catre organe si tesuturi.

Anumite medicamente pot determina tensiune arteriala oscilanta

Si nu in ultimul rand, exista numeroase medicamente a caror utilizare predispune la  tensiune arteriala oscilanta. Astfel, antidepresivele, anticonceptionalele si antiinflamatoarele nesteroidiene sunt doar cateva dintre medicamentele care pot cauza fluctuatii ale tensiunii arteriale, mai ales daca sunt luate pe termen lung.

Sa nu uitam insa ca tensiunea arteriala oscilanta inseamna si valori normale care alterneaza cu valori scazute (hipotensiune). Cauzele ar fi:

  • Deshidratarea severa;
  • Insuficienta cardiaca sau aritmiile cardiace;
  • Hipertermia;
  • Infectiile severe pana la septicemie;
  • Reactiile alergice.

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.