Revista care te menține sănătos

Știri

Grasimea abdominala in exces poate duce la micsorarea creierului

Alin Claudiu Popescu; sursa: www.aan.com
7 februarie 2019
Share
Grasimea abdominala in exces poate duce la micsorarea creierului

Faptul ca grasimea de la nivelul abdomenului provoaca o multime de probleme de sanatate nu mai este o surpriza pentru nimeni. Concluzia, insa, ca aceasta este legata direct de marimea creierului produce ingrijorare in lumea medicala.

Practic, o cercetare publicata in ianuarie 2019 in jurnalul Academiei Americane de Neurologie ne arata ca indicele de masa corporala (IMC) prea mare si un raport talie-sold peste medie duc la micsorarea volumului creierului.

Persoanele cu IMC si raport talie-sold peste medie, cei mai afectati

Studiul a analizat 9.652 de persoane cu varsta medie de 55 de ani, dintre care 19% erau obeze. Oamenii de stiinta au analizat indicele de masa corporala, raportul dintre talie si sold, dar si nivelul de grasime corporala din intreg organismul. In faza urmatoare, au folosit imagistica prin rezonanta magnetica pentru a determina nivelul de materie cerebrala (alba si cenusie).

Concluziile au fost surprinzatoare, aratand ca persoanele cu un IMC mare aveau un volum al creierului mai mic. 1.291 de subiecti cu un IMC si un raport talie-sold peste medie aveau un volum al materiei cenusii de doar 786 centimetri cubi. 514 persoane cu IMC peste medie, dar cu un raport talie-sold normal aveau volumul de 793 centimetri cubi. In comparatie, 3.025 de subiecti sanatosi aveau un volum al materiei cenusii de 798 de centimetri cubi.

„Chiar daca studiul nostru a aratat faptul ca obezitatea, in special abdominala, a fost asociata cu un volum mai mic al materiei cenusii, este neclar daca anomaliile in structura creierului duc la obezitate sau daca obezitatea duce la schimbarile din creier. De asemenea, am gasit legaturi intre obezitate si micsorarea anumitor regiuni ale creierului”, a declarat unul dintre autorii studiului, prof. dr. Mark Hammer, Universitatea Loughborough, Marea Britanie.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.