Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Glutenul, pericol ascuns

6 aprilie 2009
Share

Alimentele pe baza de faina sunt o treapta foarte importanta in alimentatie, la care multi nu pot renunta. Exista insa persoane care au intoleranta la gluten, substanta aflata in principal in produsele pe baza de faina. O astfel de afectiune se numeste celiachie si afecteaza aproximativ 1 din 200 de oameni.

Glutenul este o proteina de origine vegetala, intalnita preponderent in cereale precum graul, orzul sau secara. La prima vedere, aceste produse nu par greu de ocolit. Insa glutenul se afla ascuns intr-o mare parte a produselor de pe piata, de la anumite tipuri de ciocolata, la conserve de legume sau compoturi. Pentru a va convinge, puteti verifica diverse ambalaje ale produselor alimentare. Veti vedea ca au mentionat pe eticheta fie faptul ca au gluten, fie ca pot contine urme de gluten. Atunci cand spunem ca glutenul este un pericol ascuns, ne referim atat la fapul ca el se afla in multe dintre produsele alimentare necesare alimentatiei zilnice, cat si la faptul ca, de multe ori, aceasta intoleranta este greu de diagnosticat. Lipsa unei diagnosticari corecte poate duce la grave complicatii, chiar cancer.

Celiachia, o problema a sistemului imunitar
Sistemului imunitar respinge glutenul odata ingerat. Aceasta respingere duce la producerea unor leziuni la nivelul intestinului subtire, care au un impact negativ in procesul de digestie si absorbtie a substantelor nutritive. Persoanele cu intoleranta la gluten vor avea un deficit de grasimi, calciu, fier sau fosfati. Dincolo de aceste efecte pe termen lung, pacientul experimenteaza si o serie de simptome constante: diaree, dureri abdominale, pierdere in greutate. Genetica, un factor important
Cauzele exacte ale bolii raman in mare parte necunoscute, chiar si pentru specialisti. Componenta genetica este insa foarte importanta. Astfel, persoanele care au o ruda de gradul I care sufera de aceasta afectiune au mari sanse sa intampine aceleasi neplaceri.

Simptome in functie de varsta
Celiachia poate sa apara in diferite perioade ale vietii. De cele mai multe ori, se dezvolta inca din copilarie. Atunci cand cei mici sunt afectati, gravitatea complicatiilor creste. Din cauza absorbtiei deficitare, cresterea si dezvoltarea copilului poate sa fie defectuoasa. Simptomele acestei boli au o oarecare ciclicitate, ele apar si dispar fara un motiv coerent. Astfel, bolnavul se confrunta cu balonare abdominala, meteorism (date de digestia defectuoasa), dureri slabe de stomac, scaderea nejustificata in greutate, slabiciune generalizata, chiar anemie (date de lipsa unei absorbtii normale), scaun anormal (de obicei diareic) etc. Varsaturile sunt un simptom care apare preponderent la copii, la scurt timp dupa ingestia unui aliment pe baza de gluten.

Complicatii pe termen lung
Simptomele incomode nu sunt insa singurul inconvenient al acestei boli. De asemenea, poate duce la instalarea osteoporozei, cauzata de malabsorbtie, infertilitate in cazul femeilor, lipsa menstruatiei, pubertate tarzie la copii, infectii respiratorii recurente, tulburari de memorie, deficiente in concentrare, iritabilitate la copii si depresie la adulti.

Stabilirea diagnosticului este dificila
Desi boala are o gravitate indiscutabila, este de multe ori diagnosticata gresit, fiind confundata cu sindromul intestinului iritabil sau intoleranta alimentara. Daca tratamentele recomandate de medic nu duc la disparitia simptomelor, este cazul sa insistati cu alt consult medical. Depistarea celiachiei are in primul rand la baza stabilirea istoricului medical. Apoi sunt necesare teste imunologice. Daca acestea sunt pozitive, se cere o biopsie intestinala, pentru un diagnostic exact. Acesta se realizeaza in cadrul endoscopiei digestive.

Tratamentul? O dieta fara gluten
Principala metoda de tratament este renuntarea la produsele care contin gluten. Uneori insa, mai ales in cazul copiilor, se cere si un tratament medicamentos. Acestia au nevoie de suplimente nutritive pentru a-si asigura o dezvoltare normala atat fizica, cat si psihica. Tot medicatia este solutia si in cazul in care boala a dezvoltat complicatii. Dupa schimbarea dietei, simptomele bolii dispar in aproximativ 2-3 saptamani.
O parte importanta a tratamentului o costituie suportul psihologic. Pacientul trebuie sa inteleaga ca sufera de o boala cronica si ca trebuie sa ii respecte regulile si sa o accepte pentru a-si conserva starea de bine. Surse medicale autorizate afirma ca, daca un bolnav de celiachie continua sa manance alimente cu gluten, sansele de aparitie a cancerului gastro-intestinal sunt cu circa 40% mai mari decat in cazul persoanelor sanatoase. Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.