Revista care te menține sănătos

Neurologie

Glanda pineala: ce rol are?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 martie 2023
Share
Glanda pineala: ce rol are?

Glanda pineala sau epifiza este o glanda mica, in forma de mazare, situata la nivelul creierului. Functiile sale nu sunt pe deplin intelese, insa se stie ca glanda pineala produce si regleaza anumiti hormoni, inclusiv melatonina, hormon ce intervine in reglarea somnului. Mai specific, al ritmului circadian.

Mai mult, glanda pineala joaca un rol in reglarea nivelului de hormoni feminini si poate influenta menstruatia si fertilitatea. Unele studii au aratat ca glanda pineala poate proteja impotriva bolilor cardiovasculare, precum ateroscleroza si hipertensiunea arteriala. Iata ce rol are glanda pineala in organism.

Glanda pineala si melatonina

Daca aveti o tulburare de somn, acest lucru poate fi un semn ca glanda pineala nu produce cantitatea corespunzatoare de melatonina.

Un mod prin care puteti controla nivelul melatoninei din corp este administrarea suplimentelor cu melatonina. Acestea va pot ajuta sa va reglati ritmul circadian, in special daca ati calatorit sau daca lucrati in ture de noapte. Suplimentele va pot ajuta sa adormiti mai repede.

Pentru cele mai multe persoane, suplimentele cu melatonina administrate in doze mici nu au efecte adverse semnificative pe termen lung sau scurt. In mod normal, doza recomandata este de 0,2 miligrame, dar poate ajunge pana la 20 miligrame. Doza variaza de la persoana la persoana. Discutati cu medicul inainte de a face acest lucru, pentru a afla ce doza de care aveti nevoie.

Suplimentele cu melatonina pot avea efecte adverse, precum somnolenta, irascibilitate diurna, scaderea mica a temperaturii corpului sau anxietate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

Glanda pineala si bolile cardiovasculare

In urma unui studiu, s-a demonstrat ca melatonina produsa de glanda pineala poate avea o influenta pozitiva asupra inimii si a tensiunii arteriale. Prin urmare, este posibil ca suplimentele cu melatonina sa fie folosite pentru a trata bolile de inima.

Glanda pineala si hormonii feminini

Exista anumite dovezi care arata ca melatonina poate influenta menstruatia. Nivelul scazut de melatonina poate fi responsabil de ciclurile menstruale neregulate.

secundara_glanda_pineala_inainte de Glanda pineala si tulburarile de dispozitie

Glanda pineala si tulburarile de dispozitie

Dimensiunea glandei pineale poate indica riscul de aparitie a tulburarilor de dispozitie. Un studiu sugereaza ca un volum mai mic al glandei pineale poate creste riscul de a dezvolta schizofrenie si a alte tulburari mentale.

Glanda pineala si cancerul

Unele studii arata ca pot exista anumite conexiuni intre functionarea anormala a glandei pineale si riscul de cancer. Un studiu recent efectuat pe cobai a evidentiat ca scaderea functiei glandei pineale, prin supraexpunerea la lumina, a dus la lezarea celulara si la cresterea riscului de cancer de colon.

Alt studiu a aratat ca, atunci cand este folosita impreuna cu tratamentele traditionale, melatonina poate imbunatati prognosticul persoanelor cu cancer. Acest lucru poate fi de ajutor in special persoanelor care au cancer in stadiu avansat.

Glanda pineala este localizata in vecinatatea mai multor structuri importante si interactioneaza masiv cu sangele si cu alte lichide din corp. Tumora la nivelul glandei pineale poate determina aparitia simptomelor:

  • Convulsii;
  • Tulburari de memorie;
  • Dureri de cap;
  • Greata;
  • Scaderea acuitatii vizuale si a altor simturi.

Discutati cu medicul daca aveti tulburari de somn sau daca aveti intrebari legate de administrarea suplimentelor cu melatonina.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.