Revista care te menține sănătos

Prevenție

Ghidul tau pentru o vacanta sanatoasa!

1 iulie 2008
Share

Odata cu venirea verii, tot mai multi ne gandim la vacanta, la concediu, la odihna. Ne amintim de vacantele trecute, pe unde am fost si ce locuri si oameni am vazut… A fost frumos, dar ne amintim ca uneori, desi a fost atat de placut, ne-am intors din concediu parca la fel de obositi. De aceea, inainte de a pleca in vacanta, este bine sa ne intrebam: cum ne alegem destinatia pentru vacanta mult asteptata? Ce anume luam in calcul?

In primul rand trebuie sa ne gandim la scopul vacantei noastre, la ce dorim sa obtinem in urma acestei vacante: tratament, odihna, vizitarea unor locuri noi, distractie? Nu intotdeauna vacanta are un singur scop si beneficiile acesteia nu se exclud intre ele daca stim sa ne alegem destinatia.

Organismul uman este adaptat zonei sale de rezidenta si orice schimbare a conditiilor geo-climatice reprezinta un stres. Aceasta poate fi in sens pozitiv sau negativ. Mecanismele de adaptare sunt cu atat mai solicitate cu cat exista o diferenta mai mare intre zona de rezidenta si zona de vacanta. Un argument care sustine importanta acestor influente este grija cu care sunt alese locurile de antrenament pentru sportivii de performanta si diferenta in performanta aceluiasi sportiv in functie de zona de antrenament.

Masuri de precautie
Atunci cand plecati in vacanta, mai ales daca suferiti de boli cronice si principalul obiectiv al vacantei este refacerea si odihna, trebuie sa aveti in vedere altitudinea, tipul de clima si gradul de solicitare pe care il implica asupra organismului zona geografica in care mergeti. De asemenea, nu uitati, indiferent de confortul hotelului, ca atunci cand plecati in vacanta este bine sa va interesati de riscurile pe care le presupune zona si din punct de vedere medical, daca sunt necesare masuri suplimentare de protectie si mai ales nu ignorati sfaturile pe care le primiti de la organizatori in privinta zonei si a obiceiurilor alimentare in tara in care urmeaza sa efectuati concediul.

Cei care calatoresc in zone endemice cu malarie, holera sau alte boli specifice regiunilor tropicale trebuie vaccinati si primesc medicatie preventiva. In cazul in care nu se iau masuri preventive, riscul infectarii este destul de mare!

Atentie la boli!
Orice simptome neobisnuite pe care le prezentati in vacanta sau la intoarcere nu trebuie ignorate:
Daca aveti febra sau diaree, mergeti la medic – pot fi simptomele unei infectii serioase care, netratata, poate da complicatii. Nu uitati: oriunde mergeti, respectati masurile de igiena elementare, aveti grija de unde beti apa si la alimentele pe care le consumati. Aveti in permanenta la indemana dezinfectante pentru maini si creme impotriva insectelor, creme de protectie solara. Cautati informatii legate de temperatura, umiditate, altitudine, factori de risc pentru aparitia alergiilor, traseele turistice, asistenta medicala de care beneficiati. Daca plecati din tara si urmati un tratament, este bine sa stiti denumirea internationala a substantei de baza a medicamentelor pe care le luati si care nu trebuie intrerupte fara acordul medicului. Cei care sufera de boli cronice este bine ca inainte de plecarea in concediu sa se sfatuiasca cu medicul curant asupra programului de vacanta si ajustarii tratamentului in functie de acesta.

Zonele bioclimaterice si patologiile
Pentru un concediu benefic sanatatii, cand alegem destinatia, trebuie sa stim cateva indicatii si contraindicatii ale fiecarei zone bioclimaterice, in functie de patologia noastra. In Romania, putem discuta despre trei mari tipuri de bioclima:
excitant solicitanta; sedativ indiferenta; tonic stimulanta. Bioclima excitant solicitanta este benefica bolnavilor cu rahitism, osteoporoza, boli degenerative articulare, sechele post-traumatice, ginecopatii inflamatorii cronice.

Litoralul, contraindicat bolnavilor de inima
Bioclima excitant solicitanta de litoral marin este prezenta in zona limitrofa a litoralului, la o altitudine de pana la 35 metri. Pe litoral, temperatura aerului pe timp de vara este mai mica decat in zonele de campie datorita brizei marine. Vantul este de regula prezent cu o viteza de 4-5 metri/secunda, presiunea atmosferica mai mare de 1015 mbarr, umiditatea ridicata peste 80%. In aceste conditii stresul biologic si bioclimatic este important, rezultand din insumarea stresului pulmonar (dat de umiditate) si stresului cutanat (dat de vant). Bioclima excitant solicitanta de campie, pana la o altitudine de 200 de metri, este caracterizata de temperaturi medii mari, umezeala relativ mica mai ales vara, nebulozitate scazuta, durata de stralucire a soarelui mare, viteza a vantului mica, regim de precipitatii redus, presiunea atmosferica peste 1000 mbarr. In Romania aceste zone sunt in Campia Romana, Podisul Moldovenesc, Dobrogea. Aici, stresul pulmonar este mare si apare o solicitare ridicata a termoreglarii, mai ales a termolizei (pierderea de caldura), cu pierderi mari de lichide si saruri. Procesul de adaptare a sistemului nervos este greoi, precum si cel al glandelor endocrine. Cresc, de asemenea, procesele imunologice nespecifice si metabolismul calciului. Bioclima excitant solicitanta este indicata persoanelor cu un teren constitutiv aproape de normal, cu un sistem nervos hiporeactiv, cu tulburari metabolice, cu potential alergic, cu meteorosensibilitate. Acest tip de bioclima este contraindicata bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare avansate, disfunctii ventilatorii mari, cu hiperreactivitate nervoasa, hiperfunctie tiroidiana, ulcer gastric, ulcer duodenal, hepatita cronica persistenta, fibromatoza uterina, menometroragii importante. De asemenea, nu uitati ca intrarea brusca in apa rece a marii poate agrava sau chiar duce la aparitia unor probleme in sfera ginecologica la femei.

Bioclima sedativ indiferenta sau de crutare se intalneste in zona cuprinsa intre 200 pana la 800 metri (Subcarpatii Moldovei, Subcarpatii Munteniei, Podisul Transilvaniei). Acest bioclimat este caracterizat de o temperatura moderata a aerului, umezeala relativa de 75%, nivelul de precipitatii si nebulozitate medie, viteza vantului relativ redusa, presiunea atmosferica intre 920 – 980 mBarr. Acest bioclimat este ideal pentru persoanele aflate in convalescenta, cu boli cronice cardiovasculare, depresii, neurastenie, dupa perioade indelungate de suprasolicitare. Este zona care nu are contraindicatii.

Muntele creste rezistenta la infectii
Bioclima tonica stimulanta montana include zonele cu altitudini de peste 800 metri. Aceasta zona este indicata pentru efectele benefice asupra organismului prin cresterea rezistentei la infectii. De asemenea, printre beneficii se mai numara:
stimuleaza hematopoeza si procesele imunobiologice nespecifice; normalizarea activitatii tiroidiene; normalizarea si echilibrarea functiilor sistemului nervos. Ceea ce caracterizeaza acest bioclimat este presiunea atmosferica si presiunea partriala a oxigenului scazuta, scaderea temperaturii cu cresterea altitudinii, cresterea vitezei vantului. Este indicat persoanelor cu surmenaj fizic si intelectual, in perioadele de convalescenta, in anemii, tulburari functionale induse de pubertate si menopauza, rahitism, neurastenii hiperreactive, boala Basedow. Trebuie avut in vedere faptul ca oftalmopatia Graves este agravata de razele soarelui, de aceea se recomanda ochelari de soare cu o buna protectie.

Pentru persoanele cu afectiuni respiratorii este indicat bioclimatul de salina. Acesta are caracter sedativ cu valori echilibrate ale temperaturii si umezelii, precum si grad inalt de puritate a aerului. Terapia de salina este indicata si pentru euritmizare – normalizarea ritmului circadian prin suprimarea stresului si reechilibrarea neurovegetativa.

Apele minerale, indicatii terapeutice
Pe langa efectele benefice ale climatului in unele zone putem sa profitam si de apele minerale terapeutice. Acestea au efecte diferite in functie de compozitia ionica:
Apele minerale oligometalice au efecte benefice atat in cura externa pentru balneatie, cat si in cura interna. Au efecte antialgice, sedative, antispastice, decontracturante, vasodilatatoare. Pentru balneatie au indicatie in afectiuni ale aparatului locomotor – reumatismale, posttraumatice (Felix, Vata de Jos). Pentru cura interna au indicatie in afectiunile renale, ale cailor biliare, unele boli metabolice (Calimanesti, Slanic Moldova, Baile Olanesti). Apele alcaline si alcalino-teroase au indicatii in afectiunile biliare, hepatice, ale tractului digestiv, afectiuni dermatologice (Slanic Moldova, Sangeorz-Bai, Vatra Dornei, Calan, Costesti, Bixad, Miercurea Ciuc, Danesti-Maramures etc.) Apele clorurate-sodice (Ocna Sibiului, Ocna Muresului, Ocna Dejului, Techirghiol, Baile Govora, Lacul Ursu, Gura Ocnitei etc.) sunt folosite in balneatie externa in afectiuni reumatismale, posttraumatice, afectiuni circulatorii periferice. Apele iodurate sunt indicate in cura interna in afectiuni tiroidiene, ovariene, metabolice (Baile Olanesti, Calimanesti – Caciulata, Olanesti, Pucioasa, Nicolina – Iasi, Mangalia). Pentru efecte optime apele minerale se folosesc sub indrumarea medicului de specialitate deoarece ele pot avea efecte diferite in functie de doza si orarul administrarii.

O contributie importanta asupra starii de bine pe care o resimtim in vacanta o are miscarea in aer liber, in natura, departe de zonele poluate. De aceea, sunt indicate drumetiile, plimbarile. Persoanele cu afectiuni articulare si cardiovasculare severe vor evita insa ascensiunile, mersul pe teren accidentat, urcatul si coboratul pantelor.

Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare medicala,
Medicina fizica si balneologie
Coordonator dosar: Dr. Alin Popescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.