Revista care te menține sănătos

Wellness club

Stresul oxidativ dauneaza grav sanatatii. Solutia: antioxidantii

2 iulie 2018
Share

Starea de bine si mentinerea unui organism sanatos si tanar pentru o perioada cat mai lunga sunt preocuparile generale ale oamenilor, cu atat mai mult cu cat suntem expusi zi de zi unui stres oxidativ in urma caruia celulele corpului sufera modificari importante. Sigur ca intrebarile: „ce este stresul oxidativ?” si „de ce este el incriminat in aparitia numeroaselor afectiuni?” apar din ce in ce mai des in publicatiile de specialitate.

Stresul oxidativ se refera la producerea de radicali liberi si, implicit, la initierea unor reactii de oxidare, in urma carora sunt agresate membranele si organitele celulare. Cu alte cuvinte, stresul oxidativ duce la deteriorarea peretelui celular, la dezechilibre in metabolismul celular si in activitatea enzimatica. Astfel, este responsabil de aparitia cancerelor, aterosclerozei si imbatranirii precoce.

 

Cauzele stresului oxidativ

Stresul oxidativ si producerea de radicali liberi au loc in urma expunerii organismului la diversi factori de mediu care pot fi mai mult sau mai putin evitati: radiatiile UV, fumatul, poluarea, agentii patogeni infectiosi si diversele substante chimice existente in alimentatie. De asemenea, se pare ca si efortul fizic foarte intens poate duce la cresterea stresului oxidativ, astfel incat categoria cu cel mai mare risc este reprezentata de cei care practica exercitii de culturism. Multe dintre medicamente contin substante care pot declansa stresul oxidativ si, implicit, aparitia radicalilor liberi.

Aditivii alimentari si colorantii sunt substante extrem de toxice, responsabile de aparitia numeroaselor afectiuni digestive si nu numai. Cititi cu mare atentie eticheta produselor cumparate. Numai in acest fel puteti face o selectie corecta a alimentelor care sunt cu adevarat bune pentru organism.

 

Antioxidantii, esentiali pentru sanatatea organismului

Este clar ca nu se pot evita toate agresiunile asupra organismului, insa se pot minimaliza considerabil consecintele cu ajutorul unui stil de viata sanatos. Alimentatia poate juca un rol extrem de important, alaturi de renuntarea la fumat si la alcool.

Antioxidanti naturali care pot combate consecintele stresului oxidativ

  • Carotenoidele sunt o familie de pigmenti de culoare galbena, portocalie si rosie, intalniti in legume si fructe, cu puternic efect antioxidant antioxidant. Numeroase studii recente au demonstrat legatura existenta intre nivelul sangvin al carotenoidelor si scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Cei care au o alimentatie bazata in principal pe fructe si legume bogate in carotenoide (morcovi, rosii, dovleac, mango, portocale, mandarine si papaya) sunt protejati impotriva cresterii nivelului de colesterol din sange, a bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale (AVC).
  • Vitamina E are un puternic efect antioxidant, fiind demonstrat rolul ei major in imbunatatirea circulatiei sangvine si prevenirea bolilor coronariene. Puteti procura aceasta vitamina din capsule, gelule sau uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, soia, masline), cereale, nuci si seminte de floarea-soarelui, peste si legume verzi.
  • Vitamina C este cel mai cunoscut si cel mai puternic antioxidant, fiind capabila sa combata in mod eficient efectele negative ale radicalilor liberi asupra muschiului cardiac. Nu degeaba vitamina C este considerata un veritabil adjuvant in terapia bolilor cardiovasculare, avand capacitatea de a dilata vasele de sange, usurand astfel circulatia sangvina. De asemenea, scade nivelul de colesterol din sange, protejand suplimentar reteaua vasculara. Surse de vitamina C: legumele si fructele proaspete, mai ales citricele, kiwi si fructele de padure.

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.