Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Excesul de fier, un real pericol pentru sanatate

4 iunie 2007
Share

De la legenda medievala Europeana a lui “John cel de fier”, pana la desenele animate cu Popeye si notiunea ca devii mai puternic daca mananci spanac (care contine fier), fierul a fost asociat cu forta si vitalitate. Cu toate acestea, cercetari recente au aratat ca fierul si in special excesul lui in organism ar fi mai degraba asociat cu doua boli cu mare risc de mortalitate: cancer si boli cardio-vasculare.

Fierul este un mineral necesar, insa in cantitati mici. Atunci cand prea mult fier este absorbit prin dieta, acest lucru poate cauza o gama variata de probleme de sanatate.

Cauzele excesului de fier
Fierul se poate acumula in exces in organism din urmatoarele cauze:

numeroase transfuzii de sange; erapie cu fier acordata excesiv sau timp indelungat; hemocromatoza – o boala ereditara; diverse boli cronice inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida sau malignitati leziuni hepatice, posthepatite virale sau cauzate de abuzul de alcool boala Gaucher – o alta boala ereditara; o boala ereditara familiala asociata cu cataracta congenitala (sindromul cataracta hiperferitinemie) si cu acumulare excesiva de fier in ficat si alte organe.
Peste 50 % dintre persoane pot avea niveluri crescute de fier seric dupa ce manaca, insa acest nivel este tranzitoriu. De asemenea, concentratia de fier seric are si o variatie diurna, fapt pentru care se recomanda recoltarea de sange dimineata pe nemancate.

Fiziologic si… patologic
Exista situatii fiziologice in care concentratia de fier in sange este crescuta, dar la repetarea analizelor se vor observa valori normale:
menstruatia: premenstrual nivelul de fier seric poate fi crescut cu 10-30% fata de valoarea normala, la menstruatie aceasta valoare scade cu 10-30%; in timpul sarcinii poate creste valoarea fierului seric; ingestia de fier (incluzand si complexe vitaminice care contin si fier); valori ridicate ale fierului seric si ale transferinei.
Exista insa si situatii patologice care se asociaza cu cresteri ale valorilor fierului in sange. Acestea exclud diagnosticul de hemocromatoza:
hepatite (incluzand si steatohepatite) – cauzeaza cresterea severa a valorii fierului seric pana la 1.000 micrograme/dl si ale feritinei prin lezarea hepatocitelor. deficitul de fier – pot exista situatii in care se inregistreaza un nivel scazut sau normal al fierului seric si a transferinei, dar este crescuta CTLF (capacitatea totala de legare a fierului).
Surse alimentare de fier
Alimentele contin fier sub doua forme:
legat de hem – un constituent al sangelui si muschiului de origine animala si se gaseste in: carnati, ficat, carne de miel, carne de porc, de vita. Acesta este absorbit in proportie de 25% ; nelegat de hem – acesta este absorbit mai bine daca este consumat alaturi de proteine animale si vitamina C. Alimente care contin fier nelegat de hem sunt cele de origine vegetala: spanac, fasole, legume uscate si in special in toate legumele verzi. Se mai pot adauga ouale, produsele lactate si suplimentele nutritive cu fier.
Daca veti consuma in cantitati prea mari din aceste alimente, este posibil sa se produca un exces de fier, exces care va avea un efect pro-oxidant asupra organismului cu risc de boli cardio-vasculare si cancer.

Excesul de fier si riscul de cancer si boli cardiovasculare
Fierul in exces poate creste riscul de cancer prin faptul ca produce radicali liberi. Cu cat exista mai mult fier, cu atat mai multi radicali liberi vor fi produsi. Acestia oxideaza ADN-ul celular si cresc astfel riscul de cancer. Radicalii liberi produsi de fier pot duce si la aparitia bolilor cardiovasculare. Acesti radicali liberi pot oxida colesterolul din sange, ceea ce duce cresterea riscului de a se atasa de arterele si vasele de sange din organism, in special de arterele care duc nutrimenti si oxigen la inima. In acest fel, se formeaza mult mai repede placa de aterom care blocheaza arterele, iar la tesuturile deservite de arterele respective nu va ajunge suficient sange care sa le hraneasca. Daca acest tesut este inima, aceasta va suferi ischemie, leziuni si chiar necroza, adica moartea tesutului cardiac (infarct miocardic).

Sfaturi pentru a evita excesul de fier din alimentatie
Trebuie mentionat ca nu orice persoana cu exces de fier in sange va dezvolta bolile amintite. Secretul consta insa in echilibrul alimentar pe care trebuie sa il avem, sa nu exageram cu aceste alimente prea bogate in fier.

In cazul in care consumam zilnic produse bogate in fier (carne, ficat, oua, spanac, fasole si alte legume) este bine sa le asociem cu alimentele care scad absorbtia fierului, astfel nu va exista riscul ca acesta sa se acumuleze prea mult in organism. Alimentele de acest tip sunt:
orezul (contine oxalati care scad absorbtia fierului); graul si alte cereale (fitatii din acestea scad absorbtia fierului); polifenolii din ciocolata, vin, mere, struguri (inclusiv taninele din ceaiul negru).
De retinut!
Fierul nelegat de hem (cel care se gaseste in alimentele de origine vegetala) se absoarbe mai greu decat cel din alimentele de origine animala, iar vitamina C creste absorbtia fierului la nivel intestinal.

Dr. Laura Bara

Nota pentru articolul «Excesul de fier, un real pericol pentru sanatate»:3.22/ 5 (27 voturi)

35 comentarii pentru articolul “Excesul de fier, un real pericol pentru sanatate”

  1. c**i spune:

    BUNA SEARA!AM CITIT CU INTERES ARTICOLUL DV-TRA.SUNT F SPERIATA DIN CAUZA ANALIZELOR FETEI MELE (10 ANI).AM FOST LA HEMATOLOG,DAR ESTE PLECATA PT.O SAPTAMANA.
    ARE FE SERIC MARIT,HEMATII 2.9; HB 9: RDW 17.6(LIMITA 16.5)TROMBOCITE 494
    VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI!NU A AVUT INFECTII,DOAR OBOSITA,IN ULTIMUL TIMP.
    POATE FI CEVA GRAV?
    VA MULTUMESC!
    A FOST STRESATA CU SCOALA SI CU NECAZURI IN FAMILIE.

  2. E**9** spune:

    buna ziua o prietena are ferul  dece si ce trebe sa faca 

    1. S** spune:

      Prietena ta trebuie sa citeasca articolul de mai sus, iar tu trebuie sa inveti limba romana.

  3. d**a spune:

    buna ,mi-a iesit fierul in organism pre mare adica152 ce trebuie sa fac?cum sa il reduc? ce dieta trebuie sa urmez?
    afecteaza daca vreau sa raman insarcinata?este un impediment?

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      In primul rand va recomand sa repeti aceasta analiza. In cazul in care si a doua oara fierul este crescut trebuie sa mergi la medicul curant. Hemocromatoza (afectiune caracterizata printr-un exces de fier in organism acesta depunandu-se la nivelul organelor si tesuturilor) este o boala care afecteaza mai mult barbatii decat femeile deoarece aceatea din urma elimina excesul de fier prin sangerarea menstruala. Inainte de a ramane insarcinata trebuie sa va asigurati ca toate analizele de sange sunt in limitele normale(aici intrand si fierul).
      Dr. Alin Popescu

  4. L**r**t**m** spune:

    buna ziua am fierul seric 182 si am o durere usoara in partea dreapta care ar fi cauza?dar in rest analizele sunt chiar foarte bune asa a zis doctorul

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      O valoare de 182 mcg/dl avand in vedere ca limita superioara oferita de mai toate laboratoarele este de 180 nu este o tragedie. Va sfatuiesc insa sa repetati aceasta analiza deoarece se poate sa fie o eroare.
      Dr. Alin Popescu

  5. N**o**lk spune:

    buna ziua am 31 de ani si la analize am sideremia 159 ce alte investigati pot face si unde sa me duc . multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Valorile sideremiei (fierului plasmatic) la barbate este intre 90-160 iar la femei intervalul este intre 80-130. Pentru mai multe investigatii in cazul unei valori crescute a sideremiei va puteti adresa oricarui medic analizele necesare fiind: saturatia feritinei, nivelul seric al feritinei si repetarea sideremiei.
      Dr. Alin Popescu

  6. S**so spune:

    Buna , miam facut analizele de cateva zile si am fierul seric 292 in plus sunt si anemica nu exista un inhibitor care sa ma ajute sa scada fe ?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Avand in vedere ca va confruntati cu o valoare crescuta a fierului si ca acest lucru poate avea repercusiuni asupra organelor este clar ca trebuie sa mergeti la medic (de preferat endocrinolog sau internist). Dupa un consult amanuntit si mai multe analize de sange medicul va lua o atitudine terapeutica.
      Dr. Alin Popescu

  7. d**i**a spune:

    Buna ziua, daca se poate va rog sa interpretati la un copil de 15 ani – sideremia 116 , val normala fiind de 110. Restul analizelor : hemoleucograma cu formula, calciu , magneziu…sunt bune.Mentionez ca are o glicemie de 106!
    Multumesc mult !

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Nu cred ca este cazul sa va alarmati in ceea ce priveste valoarea sideremiei. Pentru orice eventualitate cred ca este indicat sa mai repetati aceasta analiza si la alt laborator (va recomand cu mare incredere Synevo). Niciodata nu se pune un diagnostic final pe o singura valoare modificata a unei analize fiind necesara repetarea acesteia.
      Dr. Alin Popescu

      1. d**i**a spune:

        multumesc si toate cele bune !

  8. v**o**ca spune:

    Buna. Am lesinat intr-o zi si cand mi-am facut analizele mi-a iesit surplus de fier (peste 250) si glicemia scazuta. Mentionez ca ma simt mai mereu obosita, ma dor genunchii de ceva timp, as dormi in permanenta. Mai nou ma doare si capul. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie. Multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Va recomand sa va repetati sideremia (fierul) iar daca este iar crecut sa mergeti cat mai repede la endocrinologie. Poate sa fie vorba despre hemocromatoza.
      Dr. Alin Popescu

  9. c**s**n**g**. spune:

    buna ziua,am 35 ani,am facut analize de rutina si mi-a iesit fierul 149,cele normale fiind 145(sunt in italia),va rog spuneti-mi daca sunt predispusa sa fac hemocromatoza?avand in vedere ca acum 2 ani analiza pt hepatita b mi-a iesit:Hbs Ag negativ,Hbs Ab >1000,0,Hbc Ab pozitiv,HBe Ag negativ, HBe Ab pozitiv,HBc Ab-IgM negativ.multumesc frumos pt raspuns.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Teoretic o valoare mai mare a fierului seric semnifica o acumulare a acestuia in organism (hemocromatoza). Chiar si asa va recomand sa repetati fierul pentru ca exista posibilitatea sa fi fost o crestere izolata sau o greseala de laborator.
      Dr. Alin Popescu

  10. S**d**G**r**a** spune:

    valoare sideremie 236.8 pe fondul unui tratament cu aspenter 1 capsula/zi din octombrie 2012 + sarcina in evolutie…toate celelalte analize uzuale in limite normale … cat de tare ar trebui sa imi fac probleme?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In primul rand de fiecare data cand o valoare a unei analize iese modificata aceasta se repeta asa incat in primul rand va recomand sa mergeti la alt laborator si sa repetati sideremia. In al doilea rand este interesant de stiut daca luati vitamine sau suplimente cu fier in momentul de fata?
      Dr. Alin Popescu

      1. S**d**G**r**a** spune:

        Nu, nu iau nici un supliment de nici un fel….voi merge sa repet analiza la un alt laborator…va multumesc pentru raspuns!

  11. O**a spune:

    Eu alaptez si mi-au prescris Tot hema si Natalvit care si ala are mult fier. E in regula?Pot sa iau si una si alta?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Cred ca doar una este suficienta.
      Dr. Alin Popescu

  12. t**a**a**n**m**ia spune:

    Buna seara!Fiul meu are4anisori si i-am făcut analizele si a rezultat fierul scazut ,a ieșit o valoare de 28 nu stiu este mic tare?Am observat ca ii cad unghiile la mâini si la picioare si i-a ieșit bubițe pe corp ca niste eczeme,este posibil din cauza lipsei de fier?va rog sa îmi răspundeți, va mulțumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Avand in vedere ca fiul dumneavoastra are fierul mic cred ca trebuie sa va adresati unui medic pediatru pentru a incepe un tratament in acest sens. Este putin probabil ca eczemele de care spuneti sa se datoreze lipsei de fier insa nu e imposibil. Mergeti neaparat la medic.
      Dr. Alin Popescu

  13. m**d**a** **c**e** spune:

    baiatul meu de sapte ani ia iesit la analize sideremia 455 magneziu 3,16 si creatinina serica este 0,38oare din ce cauza o fi vreo eroare ca sunt terminata

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Pentru inceput va recomand sa repetati analizele. Daca si de aceasta data ies modificate atunci trebuie sa mergeti la medicul pediatru cu cel mic.
      Dr. Alin Popescu

  14. S**y**e**V**c**s**l**a spune:

    Buna ziua, abia mi-am facut analizele de sange, complexe, si totul este in regula exceptand fierul avand o valoare de 191.4. va rog sa imi spuneti ce dieta alimentara as putea incerca pentru a scadea valoarea fierului. va multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Cred ca ar fi bine sa mergeti la un medic cu acest rezultat pentru a discuta ce este de facut in continuare. Fie acest rezultat este gresit fie e nevoie de o conduita terapeutica ceva mai complexa decat simpla dieta.
      Dr. Alin Popescu

  15. A**l**a spune:

    Buna ziua! Am o fetita de 10 ani si in urma analizelor are fierul (siderimie) 148ug/dl, intervalul biologic de referinta fiind de 50-120/ug/dl. este un motiv de ingrijorare sau nu?! ce ma sfatuiti?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Repetati analiza si la un alt laborator.
      Dr. Alin Popescu

  16. C**e**a**a**y spune:

    Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat.
    I-am facut analizele fetitei mele in varsta de 3 ani, toate au iesit bine,mai putin fierul care a iesit marit val normala fiind de 93 iar rezultatul ei fiind de 111 .Am fost la medicul pediatru care i-a prescris urmatorul tratament: acid folic,vitamina C picaturi si complex de vitamina B cu magneziu sirop.Ingrijotarea mea este sa nu ii faca mai rau acest tratament deoarece am tot citit ca,vitamina C si vitamins B nu sunt recomandate in aceste cazuri,deoarece ar ajuta la fixarea fierului .
    Multumesc anticipat

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Va recomand sa repetati fierul la alt laborator.
      Dr. Alin Popescu

  17. S**o** P spune:

    Fetita mea de 15 ani are fierul seric 142 ( normal ar fi intre 50-120), uratii amorfi 290 ( normal era <275), densitatea urinei 1,06 ( in loc de 1.01-1.025). Fierul ma ingrijoreaza, medicul de familie e in concediu, un sfat….

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Va recomand sa il mai repetati si la alt laborator.
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate