Revista care te menține sănătos

Știri

Dr. Elena Ciupercă: 33% din decesele cauzate de cancer pot fi evitate prin schimbarea stilului de viață

31 mai 2022
Share
Dr. Elena Ciupercă: 33% din decesele cauzate de cancer pot fi evitate prin schimbarea stilului de viață

În anul 2020, cancerul colorectal a devenit cel mai frecvent tip de neoplasm diagnosticat în România, cu 12.938 de cazuri noi, depășind astfel incidența cancerului de plămân (12.122 de cazuri noi) și cancerul de sân (12.085 de cazuri).

În cadrul webinarului organizat de Clinica DigestMed, al carui partener media a fost Farmacia Ta, dr. Elena Ciupercă a tras un semnal de alarmă, afirmând că 427 de europeni mor în fiecare zi din cauza cancerului colorectal; afecțiune care începe să fie diagnosticată la pacienți din ce în ce mai tineri. Astfel, dacă în anii ’80, vârsta medie de diagnosticare era de 72 de ani, în prezent aceasta a scăzut până la 66 ani, afectând chiar și pacienți cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani.

Potrivit specialistului, până la 33% din decesele cauzate de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viață.

„Fumatul; consumul de alcool; activitatea fizică redusă; consumul scăzut de legume și fructe; obezitatea- toți aceștia sunt factori de risc pentru cancerul cu diferite localizări și de asemenea sunt comportamente des întâlnite în țara noastră. Stă deci în puterea noastră să diminuăm în mod substanțial aceste riscuri printr-o schimbare pozitivă a stilului nostru de viață”, afirmă dr. Elena Ciupercă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar FibroProtect; recomandat pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, detoxifiere, reducerea colesterolului, în curele de slăbire etc.

Când trebuie începută monitorizarea colonului?

Dacă este descoperit în stadii incipiente, sunt șanse mari ca măsurile de tratament împotriva cancerului colorectal să funcționeze în mod optim. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani este de peste 90%, dacă diagnosticarea este realizată într-un stadiu precoce și scade până la 14-16%, dacă diagnosticarea este făcută în stadiul IV.

Există însă măsuri extrem de eficiente de screening, precum testul de depistare a hemoragiilor oculte și colonoscopia, aceasta din urmă permițând nu doar diagnosticarea în stadii precoce a afecțiunii, ci și identificarea modificărilor precursoare – polipii – și îndepărtarea acestora, de cele mai multe ori în cadrul aceleiași explorări.

Potrivit specialistului DigestMed, cancerul colorectal, de cele mai multe ori, nu dă manifestări în stadiile lui incipiende. Tocmai din acest motiv, persoanelor ajunse la vârsta de 50 de ani li se recomandă efectuarea unei colonoscopii; investigație ce ar trebui repetată o dată la 10 ani. Însă, în cazul persoanelor care au rude de gradul 1 care au fost diagnosticate cu această afecțiune, se recomandă ca monitorizarea colonului să înceapă de la 40 de ani.

Mai mult decât atât, indiferent de vârstă, dr. Elena Ciupercă ne sfătuiește să fim atenți la o serie de simptome care ar putea semnala o afecțiune gravă. Printre acestea se numără: scaunele cu sânge; durerile abdominale persistente; scăderea bruscă în greutate sau instalarea anemiei.

Pentru mai multe informații despre cancerul colorectal, urmăriți webinarul DigestMed. Click AICI

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.