Revista care te menține sănătos

Știri

Dietele „fara gluten” sunt fara efect in scaderea greutatii

11 august 2014
Share

Dieta fara gluten pare ca este in prezent folosita mai mult ca niciodata. Insa pentru cei care cauta o noua metoda de urmat pentru a-i ajuta sa piarda in greutate, chiar daca nu au nevoie din punct de vedere medical de o dieta fara gluten, se amagesc singuri daca cred ca asocierea cuvantelor „dieta” si „fara gluten” inseamna o pierderea in greutate.

Toate produsele fara gluten, de la briose la pizza, au acelasi numar de calorii ca si produsele similare cu gluten, potrivit everydayhealth.com. Totusi, pentru cei care sufera de boala celiaca sau au intoleranta la gluten, sutele de noi produse fara gluten care apar pe rafturile supermarketurilor le permit sa se bucure in mod liber de aproape orice, fara efecte secundare asupra starii de sanatate.

Asta cel putin in Statele Unite, unde pana acum nu toate produsele etichetate cu sloganuri „fara gluten” chiar respectau regulile. Mai ales ca, pana acum, definitia a ceea ce inseamna cu adevarat „fara gluten” era destul de vaga. Iar 21 de milioane de americani sunt nevoiti sa urmeze de o dieta fara gluten.

 

O noua regula privind etichetarea

Food and Drug Administration (FDA) – autoritatea americana de control a produselor alimentare – a instaurat o noua regula in privinta etichetelor „fara gluten”. Prin urmare, de cateva zile, produsele etichetate astfel trebuie sa contina mai putin de 20 parti per milion (ppm) de gluten (inclusiv grau, secara, orz si derivatii acestora), cu exceptia cazului in care acestea sunt in mod special prelucrate pentru a elimina glutenul.

Surprinzator, 5% dintre producatorii alimentelor fara gluten nu sunt in conformitate cu definitia FDA. Trei milioane de americani sufera de boala celiaca si alte 40 de milioane sunt sensibili la consumul de gluten. In plus, se estimeaza, ca, in prezent, 95% dintre persoanele cu boala celiaca sunt inca nediagnosticate.

Pentru cei care chiar vor sa consume alimente garantate fara gluten, trebuie precizat ca exista asemenea produse naturale care nu contin pic de gluten, cum ar fi fulgii de ovaz sau quinoa.

 

Mircea Doaga

Sursa: everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.