Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Depasiti frica de medic!

2 martie 2010
Share

Frica este, fara indoiala, una dintre emotiile cele mai studiate de catre oamenii de stiinta. Ea este, de fapt, un mecanism de aparare, de supravietuire, ce apare ca raspuns la o amenintare.

Frica de o intensitate foarte mare, persistenta si irationala, poarta numele de fobie. Este determinata de prezenta sau anticiparea prezentei unui obiect, unei situatii, unui eveniment care provoaca starea de alerta. Fobiile se intalnesc sub mai multe forme si afecteaza mare parte din populatia globului. O astfel de fobie este si teama excesiva de medic. Cunoscuta si sub numele de iatrofobie, teama de medic sau teama de a merge la medic, cauzeaza o reactie puternica in randul celor afectati.

Care sunt simptomele?
Cele mai cunoscute semne resimtite de cei afectati de iatrofobie sunt:
Senzatie de sufocare; Transpiratie excesiva; Greata; Palpitatii cardiace; Tremor; Incapacitatea de a gandi si vorbi clar; Teama de a nu innebuni sau de a nu pierde controlul. Iatrofobia se declanseaza in fata oricarei persoane cu autoritate medicala, fie ca este vorba de un control de rutina, de punerea unui diagnostic, de prescrierea unei retete sau programarea unei interventii chirurgicale.

Care sunt cauzele iatrofobiei?
Acest tip de fobie poate avea multiple cauze. Cea mai intalnita este legata de o experienta traumatizanta din copilarie, legata de vizita la medic. Oamenii se tem sa mearga la doctor si pentru ca pot afla ca sufera de anumite afectiuni sau ca este nevoie de o interventie chirurgicala. De asemenea, oamenii se tem de durere sau de evenimente neplacute, legate de starea de sanatate. Cu atat mai mult, avand in vedere sistemul sanitar romanesc.

Medicul si spitalul=durere sau boala
Cele mai multe persoane nu simpatizeaza spitalele si medicii pentru ca ii asociaza cu boala sau durerea. Spitalele nu sunt tocmai primitoare, iar medicii, de cele mai multe ori, sunt instruiti sa fie distanti si sa nu transmita nicio emotie. Aceasta ii face pe pacienti sa se simta inca un caz pe lista doctorului, o provocare sau un esec, in functie de cum va evolua tratamentul.

Statisticile arata ca, in cadrul acestei fobii, frica de ace afecteaza 10% din populatia globului si poate fi transmisa ereditar.

Cum scapam de aceasta fobie?
Primul pas consta in acceptarea acestei temeri. Sentimentul de teama este asociat de cele mai multe ori cu sentimentul de lipsa de control a situatiei. De aceea, pentru a creste acest control este foarte important sa fiti informati. Cititi despre corpul uman, cum functioneaza, de ce are nevoie pentru a functiona si care sunt consecintele, in timp, daca nu aveti grija de sanatate. Astfel, aflat in cabinetul medicului, nu veti mai simti teama rezultata din neintelegerea tuturor termenilor pe care acesta ii foloseste in discutiile cu asistenta.

Vorbiti cu medicul si cereti detalii in timpul consultului
O alta modalitate este de a infrunta aceasta frica. incepeti treptat, prin a vizita un medic. Primul pas ar fi sa intrati in spital sau intr-un cabinet medical pentru a cere diverse informatii de la receptie. Apoi puteti reveni pentru o programare, iar ulterior pentru vizita propriu-zisa. Mai mult, incercati sa va imprieteniti cu doctorul curant. O relatie mai apropiata va garanteaza o diminuare a sentimentului de teama. Aceasta pentru ca veti capata mai multa incredere in el.
Adresati intrebari pe tot parcursul vizitei la doctor. Unii medici nu dau detalii in timpul consultului, decat daca sunt intrebati. De multe ori, tocmai linistea aceea genereaza o stare de tensiune si de panica.
Daca, in ciuda tuturor eforturilor, nu reusiti sa va gestionati frica, este necesar sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut.

Mergeti regulat la medic, examenul anual va ajuta sa preveniti diverse boli si va garanteaza linistea ca sunteti sanatos.

Loredana Ionascu, psiholog clinician
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.