Revista care te menține sănătos

Medicină generală

De la munca epuizanta la sindromul Burnout

12 septembrie 2017
Share
De la munca epuizanta la sindromul Burnout

„M-am saturat de tot” sau „Nu mai pot sa continuu asa” sunt expresii care pot reflecta foarte bine sindromul Burnout, cunoscut si sub denumirea de sindrom de epuizare. Acesta este alimentat de esecurile profesionale sau neajunsurile sociale si apare ca un raspuns la stresul si suprasolicitarea profesionala pe termen lung.

Sindromul burnout se manifesta prin oboseala si depresie

Desi nu e trecut inca pe lista afectiunilor medicale, sindromul se incadreaza in categoria „probleme legate de dificultatile in a infrunta viata”. Aceasta cuprinde subcategorii, precum dezgustul profesional, lipsa de odihna, stresul, conflictele pe plan social etc.

Sindromul se manifesta prin simptome precum oboseala, incapacitatea de a va mai bucura de ceva, nemultumire, stare generala depresiva sau senzatia ca nu mai faceti fata sarcinilor de la serviciu, din familie sau celor de pe plan social. Toate aceste stari pot fi insotite de dureri de cap, ameteli, crampe musculare, palpitatii, tulburari digestive sau eczeme ale pielii etc.

Workaholicii, predispusi sindromului Burnout

Apare frecvent in randul persoanelor care lucreaza ore suplimentare, dar si in alte circumstante, cum ar fi neintelegerile cu colegii de serviciu sau conditiile de lucru si de viata dificile. De cele mai multe ori, persoana in cauza se transforma in „propriul dusman”, iar pentru a evita conflictele, cedeaza intotdeauna in favoarea opiniilor celorlalti. Insa nu aceasta este solutia. Din contra, cine sufera de sindromul de epuizare trebuie sa stie ca „nimeni nu e perfect” si sa invete sa-si asume riscuri.

secundar_burn_out_inainte de SINDROMUL BURNOUT POATE FI TRATAT PSIHOLOGIC SAU HOMEOPAT

Sindromul burnout poate fi tratat psihologic sau homeopat

In ceea ce priveste tratamentul, acesta este in mare parte psihologic si socio-educativ. Persoana in cauza trebuie identifice motivele care au dus la aparitia acestei stari, apoi sa incerce sa le elimine si sa le rezolve incetul cu incetul. Insa medicul poate prescrie si medicamente, de genul tranchilizantelor sau antidepresivelor. De asemenea, durerile de cap, ameteala sau eczemele, pot fi tratate si homeopat sau cu ajutorul acupuncturii.

Ginseng siberian vs. epuizare

Fitoterapia poate fi o solutie la indemana pentru acest sindrom. Astfel, plantele medicinale precum floarea-pasiunii sau lavanda pot fi folosite pentru a scapa de stres si pentru a induce somnul, iar ginsengul siberian revigoreaza organismul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.