Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cum să alegeți tensiometrul potrivit? Ghid util pentru acasă

20 mai 2024
Share
Cum să alegeți tensiometrul potrivit? Ghid util pentru acasă

Deținerea unui tensiometru acasă, pentru uzul întregii familii, poate deveni un lucru obișnuit. Acest lucru vine ca urmare a înmulțirii cazurilor de afecțiuni cardiovasculare.

Studii recente arată o situație îngrijorătoare pentru europeni, boala cardiovasculară (BCV) fiind cea mai frecventă cauză de deces. Conform unui sondaj INSCOP, realizat în 2022, unul din cinci români spune că suferă de boli cardiovasculare. Bolile aterosclerotice, mai ales bolile coronariene, sunt cele mai răspândite, principalii factorii de risc fiind: fumatul, consumul de alcool, colesterolul ridicat, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, stresul, alimentația necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice.

Din cauza creșterii numărului pacienților cu boli de inimă, specialiștii recomandă achiziționarea unui tensiometru acasă, pentru măsurarea și monitorizarea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială este presiunea exercitată asupra peretelui vascular în timpul contracției inimii. Aceasta reprezintă indicii de bază ai sănătatii inimii și sistemului circulator. Din acest motiv, monitorizarea regulată a tensiunii arteriale este importantă, mai ales în cazul persoanelor trecute de o anumită vârstă, dar și a celor care prezintă risc de afecţiuni cardiovasculare, precum persoanele care au antecedente de cancere.

Un studiu publicat în jurnalul științific PLOS ONE arăta că aproximativ 35% dintre americanii cu antecedente de cancer prezintă un risc crescut de boli ale inimii (calculat la 10 ani) comparativ cu aproximativ 23% dintre cei care nu au avut o astfel de boală.

Cum se folosește corect tensiometrul?

Tensiometrul clasic

Pentru a folosi corect tensiometrul acasă, așezați manșeta aparatului la 2 cm deasupra de plica cotului pe fața anterioară a brațului, puteți întinde mâna pentru a vă privi palma. Manșeta tensiometrului trebuie așezată astfel încât furtunurile să fie centrate pe plica cotului. Stetoscopul se atașează sub manșetă, în plica cotului, iar cele două canale se introduc în urechi.

Lângă pompița există un șurub – o valvă care trebuie închisă. Se răsucește până se închide, iar apoi pompați până când simțiți că manșeta s-a umflat îndeajuns de mult, astfel încât să simțiți că vi s-a oprit circulația în zona respectivă. Manșeta se va dezumfla ușor, iar în momentul în care prin stetoscop se vor auzi bătăile inimii, de atunci se poate măsura, privind către cadran, prima bătaie a inimii indicând presiunea sistolică, iar ultima bătaie indicând presiunea diastolică.

Atenție însă, un aspect de care ar trebui să țineți cont atunci când vă veți achiziționa un tensiometru, este ca măsura manșetei să fie cea potrivită, astfel încât măsurătorile să fie cât mai precise. Manșeta tensiometrului de braț trebuie potrivită, astfel încât să ajungă cam la nivelul inimii, iar mâna trebuie să stea întotdeauna sprijinită.

tensiometru, tensiometrul Assista, Assista,

Tensiometrul digital

Tensiometrul digital poate fi de braț sau pentru încheietura mâinii, precum cele de tip smartwatch. Ambele măsoară singure tensiunea arterială, doar prin simpla apăsare a unui buton. Tensiometrul digital pentru braț este asemănător celui clasic, deoarece conține manșeta pentru braț, nu are stetoscop, iar în loc de cadran are un ecran digital de tip LCD.

De exemplu, Assista tensiomentru de braț este un dispozitiv medical care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priză, care vine cu o garanție de 5 ani. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, tensiometrul digital indică și pulsul, și poate stoca date precum ora și data. Mai multe informații despre postură și momentele din zi în care este indicat să vă luați tensiunea cu tensiometrul Assista, avizat și de European Society of Hypertension, găsiți AICI. 

Tensiometrul Assista, care este foarte ușor de folosit acasă, poate fi achiziționat din farmaciile Catena sau online din Springfarma.com.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.