Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Coxartroza, cea mai comuna suferinta reumatica

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
6 aprilie 2009
Share

Suferinta artrozica se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului articular, fiind insotita de cresterea activitatii osului subcondral. In timp, va duce la aparitia osteofitelor, cunoscute sub denumirea de ciocuri.

Boala face parte din grupa reumatismelor degenerative si poate fi intalnita in literatura de specialitate si sub alte denumiri: osteoartrita, coxartroza, artrita hipertrofica, artroza. Este cea mai frecventa suferinta reumatica, incidenta ei crescand odata cu varsta, maximum fiind intre 55 si 75 de ani. Femeile sunt mai des afectate de coxartroza decat barbatii.

 

Coxartroza, favorizata de obezitate si de lipsa de miscare

Coxartroza poate fi primara sau secundara unei alte afectiuni. Coxartroza primara apare mai des la barbati si nu are o cauza bine cunoscuta. Etiologia acceptata de specialisti este socotita multifactoriala, printre care suprasolicitarea sau factorii de predispozitie genetica. Formele secundare se dezvolta, de obicei, ca urmare a unor traumatisme majore (fractura de sold etc.), malformatii congenitale preexistente (luxatii sau subluxatii congenitale, coxa vara, coxa valga, coxa plana), procese necrotice de cap femural, procese inflamatorii cu localizare la nivelul articulatiei soldului. La ambele sexe, supraponderalitatea, obezitatea, ortostatismul prelungit, microtraumatismele sau traumatismele prin cadere, lovire, torsiune, lipsa de miscare si scaderea tonusului muscular, adoptarea unor pozitii defectuoase mentinute timp indelungat, precum si incaltamintea inadecvata, reprezinta factori de predispozitie sau de declansare a artrozei soldului.

 

Principalul simptom al coxartrozei: durere la incheietura piciorului

Afectiunea se manifesta in primul rand prin durere localizata la incheietura piciorului, dar si prin limitarea miscarilor. Persoana in cauza nu poate face miscarile uzuale: nu poate sta picior peste picior (aductie), nu se poate incheia la pantof (semnul pantofului prin limitarea flexiei) si nu poate incrucisa picioarele prin indepartarea genunchilor (abductie). Cracmentele (trosnituri) articulare se pot percepe la palpare sau auditiv.

Toate cauzele amintite mai sus determina alterari profunde ale capului femural si ale cotilului (cavitate osoasa in care se articuleaza alt os) care nu mai au o coaptare articulara perfecta. Din aceasta cauza se distruge cartilajul articular si, in ultima instanta, are loc deteriorarea articulara, cu rezultat imediat in cele doua functii principale ale articulatiei soldului: stabilitatea si mobilitatea.

 

Soldul, articulatia cu cele mai mari mase musculare

Este bine de stiut faptul ca articulatia coxo-femurala este o enartroza (articulatie mobila), situata la radacina membrului inferior. Soldul este a doua mare articulatie a corpului, fiind structurat pentru sprijin in ortostatism (pozitia verticala a corpului), mers (faza de propulsie) si pentru oscilatie sau mobilitate (faza de pendulare).
in anumite situatii, se poate sacrifica mobilitatea soldului, dar niciodata stabilitatea lui. Aceasta este asigurata de:

  • Factorii ososi care asigura stabilitatea verticala;
  • Factorii ligamentari care asigura stabilitatea anterioara si care nu permit caderea posterioara a trunchiului;
  • Factorii musculari, in special pentru stabilitatea posterioara (caderea in fata) si cea laterala;
  • Geometria capului si a colului femural.

Soldul este articulatia cu masele musculare cele mai mari, capabile sa asigure stabilitatea si deplasarea in mers, chiar pe teren accidentat si in panta, concomitent cu o incarcatura suplimentara.

 

Coxartroza este progresiva si imobilizeaza pacientul

Examenul radiologic este edificator pentru coxartroza. Se observa cum procesul de deteriorare articulara incepe la cei doi poli ai articulatiei soldului (superior si inferior), care sunt si zonele de solicitare maxima, precum si la nivelul fundului cotilului. Se vor observa osteoporoza, uneori geodica, si osteoscleroza, cu ingrosarea sprancenei cotiloide si subtierea liniei interarticulare.

Coxartroza, odata instalata, are un caracter progresiv. Duce la deformarea bazinului, scurtarea membrului inferior, alterarea celeilalte articulatii a soldului prin suprasolicitare, dar si la impiedicarea mersului si imobilizarea individului.
Dintre toate artrozele, ea are caracterul cel mai invalidant, fiind ireversibila, de unde si prognosticul rezervat. Tratamentul bolii artrozice urmareste indepartarea durerii, cresterea mobilitatii articulare si impiedicarea progresiei bolii, daca este posibil.
Aceste scopuri pot fi realizate printr-o reducere a solicitarii articulare, prin modalitati medicamentoase si fizioterapeutice sau, in final, prin interventii chirurgical-ortopedice, cu endoprotezarea soldului.

 

Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spital Clinic de Urgenta Floreasca,
Medical Care-Centrul de Recuperare Medicala
www.medicalcare.ro,
0723.626.289

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.