Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Consumul excesiv de alcool poate provoca pancreatita

11 ianuarie 2009
Share

Aproximativ 80% din cazurile de pancreatita cronica sunt cauzate de consumul excesiv de alcool. Pancreasul este o glanda auxiliara a tubului digestiv care asigura digerarea si, ulterior, faciliteaza absorbtia nutrimentelor. Totodata, mentine, prin componenta endocrina, nivelul glicemiei raspunzator de diabet.

Pancreatita acuta, cea cronica si neoplasmul sunt entitati ale patologiei pancreatice. Pancreatita acuta se caracterizeaza prin faptul ca enzimele se varsa in propriul organism pe care il digera. Factorii declansatori ai bolii sunt reprezentati de alimentatia excesiva, asociata cu consum de alcool si boala litiazica. De asemenea, pot fi cauze virale, traumatice, infectioase (acestea detin un procent scazut). Pancreatita cronica se manifesta prin distrugerea de tesut pancreatic, deoarece functia de secretie a pancreasului este solicitata de factori alimentari (exces alimentar). Pancreatita cronica se manifesta prin durere care nu cedeaza la antialgice normale. Durerea porneste din epigastru si iradiaza posterior sau intr-un umar. Este permanenta, iar in fazele avansate devine insuprotabila.

Aproximativ 80% dintre cazuri sunt provocate de consumul de alcool fara moderatie. Ereditatea si mediul toxic pot fi, de asemenea, factori declansatori ai bolii.

Interventia chirurgicala in pancreatita acuta nu este o practica frecventa
Potrivit specialistilor, in tara noastra, aceasta afectiune se opereaza doar la indicatia durere. Medicii sustin ca in Romania interventia chirurgicala in pancreatita acuta nu este o practica frecventa, deoarece amplitudinea si complicatiile ulterioare pot grabi decesul pacientului. In pancreatita cronica, formele cefalice sunt operabile, cu rezultatele cele mai bune. Mortalitatea postoperatorie este zero, iar la sase luni de la interventie, reinsertia sociala este completa si fara complicatii. In intreaga lume, pancreasul se opereaza in centre specializate, cu echipe de specialisti. In felul acesta se obtin cele mai bune rezultate. Chirurgia pancreatica necesita tehnica chirurgicala si mai putin tehnologie, dar nu este de neglijat in evaluarea preoperatorie si evolutia postoperatorie.

Neoplasmul are 10% componenta ereditara
O alta forma patologica a pancreasului o reprezinta neoplasmul. Afectiunea are 10% componenta ereditara si apare cel mai frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani. Specialistii precizeaza ca, din pacate, boala este diagnosticata tardiv, in stadii avansate. In asemenea situatii, media de supravietuire este de sase luni. In SUA si Marea Britanie, neoplasmul de pancreas, ca si cel de colon, a devenit o prioritate in sanatate, prin faptul ca boala este a patra dintre primele sase cauze de mortalitate. Prin acest tip de cancer, in SUA se inregistreaza anual aproximativ 30 000 de decese, arata un studiu realizat in 2003. Cercetari efectuate in Europa indica diagnosticarea a circa 60 000 de cazuri noi pe an. Realizata in stadii avansate de boala, interventia creste perioada de supravietuire a bolnavilor in medie cu 11-20 de luni. In 7-20% dint cazuri sunt sanse de supravietuire de pana la 5 ani.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Gabriel Tintarescu,
Medic chirurg

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.