Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Coada-soricelului, adjuvant in afectiunile ginecologice

1 octombrie 2008
Share


Coada-soricelului este folosita in tratarea numeroaselor boli. Cele mai eficiente rezultate le are insa in cadrul afectiunilor ginecologice. Acestea pot fi indepartate sau ameliorate cu ceaiuri, tincturi sau bai de coada-soricelului.

Planta are proprietati antiinflamatoare, calmante, astringente, aseptice care limiteaza procesul inflamator, distruge microorganismele, diminueaza secretiile si favorizeaza cicatrizarea. Actiunea farmaceutica se datoreaza in primul rand prezentei uleiului volatil si a proazulenelor.

Coada-soricelului are urmatoarele intrebuintari:·creste pofta de mancare; bronhodilatator, expectorant; dezinfectant si calmant gastric si intestinal; antiseptic si calmant al mucoasei anorectale; antispastic al cailor biliare, carminativ; antihelmintic (antiparazitar); hemostatic.

 

Ceaiul de coada-soricelului – proprietati terapeutice

Datorita proprietatilor sale, coada-soricelului este utilizata pentru tratarea diferitelor afectiuni:

  • Hemoragii: nazale, digestive, hemoroidale, vaginale, urinare;
  • Infectii: urinare, hepatice, respiratorii;
  • Parazitoze intestinale: viermi intestinali, giardioze. Se prepara o infuzie mai concentratea (10 g de planta la 100 g de apa) si se bea dimineata pe stomacul gol;
  • Afectiuni gastrice si hepato-biliare;
  • Tratarea racelilor, bronsitelor, astmului bronsic, rinitelor acute, durerilor reumatice, a osteoporozei si a migrenelor;
  • Regleaza fluxul menstrual, atenueaza simptomele dismenoreei, diminueaza hemoragiile menstruale ori sangerarile de la nivelul mucoasei vaginale;
  • Previne aparitia cancerului de col uterin;
  • Diminueaza simptomatologia din perioada de premenopauza;
  • Are efect regenerator asupra maduvei osoase, stimuland hematopoieza (formarea globulelor albe si rosii din sange);

 

Preparate pe baza de coada-soricelului

UZ INTERN: Pentru a prepara un ceai, adaugati o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Acoperiti pentru 3-5 minute, apoi strecurati. Puteti consuma 2 cesti de ceai pe parcursul unei zile.

Coada-soricelului poate fi folosita si sub forma de tincturi, intern (20-30 de picaturi diluate in 100 ml de apa) sau extern (cataplasme cu tinctura diluata in apa).

UZ EXTERN: Deoarece are efect calmant, antiinflamator si dezinfectant, coada-soricelului se mai utilizeaza sub forma de bai, spalaturi, comprese sau masaje. Pentru bai sunt necesare 50-100 g de planta, la 1l de apa. Se lasa la macerat 8-10 ore, dupa care se fierbe si se raceste, pana ajunge la o temperatura suportabila. Pentru spalaturi se folosesc 2 linguri de planta la 250 ml de apa. In afectiunile ginecologice (leucoree, micoze, infectii vaginale) se intrebuinteaza extern. Sunt indicate spalaturile locale si consumul a 2-3 cani de ceai de coada-soricelului pe zi.

 

Ceaiul de coada-soricelului reduce simptomele anexitei, nevritei si afectiunilor dermatologice

  • In caz de prolaps uterin (coborare de organe) se fac, o perioada indelungata, bai de sezut cu coada-soricelului si se beau in plus 4 cesti de ceai de cretisoara, pe parcursul intregii zile. De asemenea, se maseaza cu tinctura de traista-ciobanului zona pleviana.
  • In caz de nevrite la nivelul bratelor si picioarelor, se fac bai cu infuzie concentrata de coada-soricelului.
  • In dermatologie si cosmetica, inflorescentele sunt folosite in tratarea tenului uscat, arsurilor, eczemelor zemuinde, plagilor supurate ale pielii.

 

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie

Nota pentru articolul «Coada-soricelului, adjuvant in afectiunile ginecologice»:3.52/ 5 (33 voturi)

11 comentarii pentru articolul “Coada-soricelului, adjuvant in afectiunile ginecologice”

  1. V**d**2 spune:

    Ceaiul de coada socricelului poate fi baut in combinatie cu ceaiul de cretioara, in menstruatiilor prelungite?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In cazul tulburarilor menstruale printre care amintim menstruatia extrem de abundenta, care dureaza pana la 5 zile , insotita de cheaguri ,ceaiul de cretisoara si de coada soricelului au efecte benefice ajutand la reglarea acestor probleme. Cele doua se pot consuma impreuna (amestec de parti egale) 1 sau chiar 2 cani pe zi.Este de preferat ca ceaiul sa fie neindulcit sau indulcit cu miere (NU zahar). Pe langa efectele benefice in afectiunile ginecologice aceste 2 ceaiuri sunt diuretice avand proprietati cicatrizante, antiinflamatoare si cardiotonice.
      Dr. Alin Popescu

  2. M**a**a**b**v**c**a spune:

    Buna ziua!Numele meu este Mihaela si am probleme cu menstruatia.Am 32 de ani si am aceste scurgeri de doua-trei ori pe an maxim doua zile.Am fost la medic si mi s-a spus ca am ovare polichistice.Am luat diverse tratamente dar degeaba.As dori sa stiu daca aceste plante ma pot ajuta in acest sens.Multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Sindromul de ovar polichistic este o afectiune ce induce tulburari ale ciclului menstraul datorate unor dezechilibre hormonale. Un tratament naturist nu va dauna dar este putin probabil ca ciclul sa devina regulat in urma acestuia. Tratamentul acestei afectiuni are ca scop reglarea ovulatiei si a ciclului menstrual la care se adauga tratarea inconvenientelor ce apar in cazul acestei boli ca acneea, obezitatea, hirsutismul (excesul parului). Cred ca cel mai bine ar fi sa va adresati unui medic endocrinolog pentru a face o serie de dozari hormonale in urma carora se va putea stabilii cu exactitate de ce tratament aveti nevoie. De asemenea pe langa tratamentul medicamentos este necesara schimbarea stilului de viata cu o atentie deosebita asupra regimului alimentar evitand astfel cresterea ponderala. Scaderea in greutate poate duce la scaderea nivelului de testosteron revenind astfel menstruatia.
      Dr. Alin Popescu

  3. s** spune:

    buna sint noua pe aici si eu o intrebare.in urma cu 6 luni am fost la un control ginecologic,unde dr a spus ca am un fibrom de cca 3 cm.in urma discutiei cu dr,am ramas totusi nedumerita.ciclul menstrual il am regulat,dureri nu am la inceputul ciclului,acesta nu tine mai mult decit il aveam tot timpul,5-6 zile.nu am cheaguri,nu am hemoragie,practic nimic din ce mia spus doctorul.singurul adevar se pare ca e acela ca nu ramin insarcinata,beau tinctura de brinca ursului si eu si sotul,tincura de cretisoara si coada soricelului.fac si spalaturi cu coada soricelului.mentionez ca eu am 2 copii dintr-o casatorie anterioara.multumesc

  4. I**n**L**i**a spune:

    Baile de sezut cu aceasta planta http://coada-soricelului.com/ sunt extrem de bune pentru tratarea diferitelor afectiuni ginecologice si de ce nu pentru tratarea hemoroizilor, cel putin la mine a functionat. Va doresc multa sanatate.

  5. h**kk spune:

    spalarile cu ceai de coada soricelului se fac inainte sau dupa ciclu? multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Spalaturile se fac inainte sau dupa ciclu. Nu are importanta cand atata timp cand nu faceti in timpul ciclului. Si cu tratamentul cu Cervugid procedati la fel.
      Dr. Alin Popescu

  6. h**kk spune:

    mentionez k doctora mi-a prescris si cervugid. acestea cum se ia inainte sau dupa ciclu?

  7. p**p** spune:

    buna ziua, mie mia spus ginecolog ca sa fac bai de sezut de 3 ori pe saptamana, am facut acum 2 zile prima data si urina are culoare de verde sper albastru.. e normal ?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In primul rand cu ce faceti bai de sezut? Nu este normal ca urina sa aiba culoarea verde. Va recomand un sumar de urina si urocultura.
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate