Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cancer de col uterin – ce trebuie să știți

16 ianuarie 2024
Share

Colul uterin comunică superior cu uterul și inferior cu vaginul. Pe colul uterin se inseră vaginul (extremitatea superioară a vaginului), inserție care urcă mai sus, pe peretele posterior al colului uterin. Astfel, colul prezintă o porțiune superioară, extravaginală și una inferioară, intravaginală.

Cancerul de col uterin este o problema importantă de sănătate publică în Uniunea Europeană și incidența apariției și a mortalității este crescută.

Lipsa de informare și de educație pentru sănătate au ca rezultat prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferință, deprecierea calității vieții pentru paciente, familii, instituții și societatea în ansamblu.

Programele organizate de depistare precoce, implementate în multe țări UE au determinat reducerea substanțială a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, acest tip de cancer rămâne o maladie frecventă în țările UE și impune îmbunătățirea măsurilor preventive.

Cancer de col uterin, factori de risc

Contrar aparențelor, cancerul de col uterin nu este legat direct de nivelul de viață, dar aproape sigur depinde de comportamentul sexual:

  1. Momentul primului raport sexual cu frecvență mai mare la femeile care au avut primul raport sexual înainte de 20 de ani.
  2. Numărul partenerilor sexuali. Studiiile epidemiologice au evidențiat începând cu anul 1981 rolul unui agent infecțios transmis pe cale sexuală, reprezentat de HPV (Human Papilloma Virus) împreună cu tulpinile sale cu potențial oncogen.

În realitate însă, rolul HPV intervine sub influența altor cofactori fizici și chimici:

  • Rolul tabagismului. Nicotina este excretata și prin mucusul cervical;
  • Rolul virusului Herpes SimplexA fost avansată ipoteza unei posibile legături între acesta și HPV. Astfel, virusul Herpes Simplex ar acționa ca inițiator, iar HPV ca promotor;
  • Rolul pilulei contraceptive este legat de durata administrării și de conținutul în estrogeni;
  • Amplificarea unor proto-oncogene naturale;
  • Imunodepresia – scăderea sistemului imunitar;
  • ParitateaSe pare că există o corelație între multiparitate (nașteri multiple) și cancerul de col. Traumatismele cervicale din cursul nașterii pot să reprezinte factori predispozanți.

În concluzie, se poate afirma o etiologie multifactorială a cancerului de col uterin, unii factori fiind importanți în inducere, iar alții în dezvoltarea sa.

Cancer de col uterin, simptome

Stadiile precoce ale cancerului de col uterin pot fi complet asimptomatice. Însă pot apărea sângerarea vaginală, sângerarea vaginală la contactul sexual, durere în cursul actului sexual sau scurgere vaginală (leucoree).

În stadiile avansatepot fi prezente metastaze în abdomen, plămâni sau alte localizări. Simptomele pot include: pierderea apetitului, scădere în greutate, oboseală, durere pelvină sau în spate, umflarea unui membru inferior, sângerare severă din vagin, pierdere de urină sau fecale prin vagin și fracturi osoase.

Cum se depistează cancerul de col uterin?

O simplă vizită la ginecolog și efectuarea unui test Papanicolau pot pune un diagnostic precoce și corect. Medicii recomandă efectuarea sa o dată pe an și a unui examen pelvin în cazul femeilor care sunt active sexual. Dacă o femeie a avut trei sau mai multe examene negative de-a lungul mai multor ani, atunci testul se poate efectua mai rar, după indicația medicului ginecolog.

Testul Papanicolau este foarte precis în detectarea unui cancer de col uterin.

Ce cuprinde diagnosticul și tratamentul pentru cancer de col uterin?

Pentru a se pune un diagnostic de cancer de col, poate fi necesară o biopsie. De asemenea, mai pot fi indicate de medic și alte investigații, precum:

  • colposcopia (prin care se vizualizează colul uterin cu ajutorul colposcopului);
  • radiografie pulmonară;
  • teste de sânge;
  • o tomografie computerizată.

Tratamentul pentru cancer de col uterinconstă în intervenție chirurgicală (histerectomie) și radioterapie, iar unele persoane necesită și chimioterapie.

Roxana Mateescu

Studentă anul VI

UMF „Carol Davila” București

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.