Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Ce trebuie sa stiti despre cancerul de col uterin

13 august 2013
Share

Colul uterin comunica superior cu uterul si inferior cu vaginul. Pe colul uterin se insera vaginul (extremitatea superioara a vaginului), insertie care urca mai sus, pe peretele posterior al colului uterin. Astfel, colul prezinta o portiune superioara, extravaginala si una inferioara, intravaginala.

Cancerul de col uterin este o problema importanta de sanatate publica in Uniunea Europeana si incidenta aparitiei si a mortalitatii este crescuta.

Lipsa de informare si de educatie pentru sanatate au ca rezultat prezentarea tardiva la medic, tratamente agresive, suferinta, deprecierea calitatii vietii pentru paciente, familii, institutii si societatea in ansamblu.

Programele organizate de depistare precoce, implementate in multe tari UE au determinat

reducerea substantiala a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, acest tip de cancer ramane

o maladie frecventa in tarile UE si impune imbunatatirea masurilor preventive.

 

Care sunt factorii de risc ai cancerului de col uterin?

Contrar aparentelor, cancerul de col nu este legat direct de nivelul de viata, dar aproape sigur depinde de comportamentul sexual:

  1. Momentul primului raport sexual cu frecventa mai mare la femeile care au avut primul raport sexual inainte de 20 de ani.
  2. Numarul partenerilor sexuali. Studiiile epidemiologice au evidentiat incepand cu anul 1981 rolul unui agent infectios transmis pe cale sexuala, reprezentat de HPV (Human Papilloma Virus) impreuna cu tulpinile sale cu potential oncogen.

In realitate insa, rolul HPV intervine sub influenta altor cofactori fizici si chimici:

  • Rolul tabagismului.Nicotina este excretata si prin mucusul cervical;
  • Rolul virusului Herpes Simplex. A fost avansata ipoteza unei posibile legaturi intre

acesta si HPV. Astfel, virusul Herpes Simplex ar actiona ca initiator, iar HPV ca promotor;

  • Rolul pilulei contraceptiveestelegat de durata administrarii si de continutul in estrogeni;
  • Amplificarea unor proto-oncogene naturale.
  • Imunodepresla scaderea sistemului imunitar;
  • Paritatea. Se pare ca exista o corelatie intre multiparitate (nasteri multiple) si cancerul de col. Traumatismele cervicale din cursul nasterii pot sa reprezinte factori predispozanti.

In concluzie, se poate afirma o etiologie multifactoriala a cancerului de col uterin, unii factori fiind importanti in inducere, iar altii in dezvoltarea sa.

 

Care sunt simptomele in cancerul de col?

Stadiile precoce ale cancerului de col pot fi complet asimptomatice. Insa pot aparea sangerarea vaginala, sangerarea vaginala la contactul sexual, durere in cursul actului sexual sau scurgere vaginala (leucoree).

In stadiile avansate, pot fi prezente metastaze in abdomen, plamani sau alte localizari. Simptomele pot include: pierderea apetitului, scadere in greutate, oboseala, durere pelvina sau in spate, umflarea unui membru inferior, sangerare severa din vagin, pierdere de urina sau fecale prin vagin si fracturi osoase.

 

Cum se depisteaza?

O simpla vizita la ginecolog si efectuarea unui test Papanicolau pot pune un diagnostic precoce si corect. Medicii recomanda efectuarea sa o data pe an si a unui examen pelvin in cazul femeilor care sunt active sexual. Daca o femeie a avut trei sau mai multe examene negative de-a lungul mai multor ani, atunci testul se poate efectua mai rar, dupa indicatia medicului ginecolog.

Testul Papanicolau este foarte precis in detectarea cancerului de col uterin.

 

Ce cuprinde diagnosticul si tratamentul cancerului de col?

Pentru a se pune un diagnostic corect, poate fi necesara o biopsie. De asemenea, mai pot fi indicate de medic si alte investigatii, precum: colposcopia (prin care se vizualizeaza colul uterin cu ajutorul colposcopului), radiografie pulmonara, teste de sange sau o tomografie computerizata.

Tratamentul consta in interventie chirurgicala (histerectomie) si radioterapie, iar unele persoane necesita si chimioterapie.

 

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.