Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ce trebuie sa stim despre eczeme

15 ianuarie 2001
Share

Apartinand dermatozelor alergice, ca si urticaria, eczema este o afectiune cutanata foarte frecventa, caracterizata prin aparitia de pusee eruptive inflamatorii superficiale cu eritem (roseata), edem, mici ridicaturi tegumentare (papule), vezicule, mici ulceratii, scuame si cruste. Afectiunea are tendinta de extindere, recidivare si cronicizare.

In geneza eczemei intervin: actiunea unui alergen si existenta unui teren alergic (eczematos). In ceea ce priveste terenul, poate fi vorba de factori ereditari (eczema atopica), de o predispozitie individuala datorata unor dezechilibre interne (endocrine, digestive, neuropsihice) si de factori locali sau externi favorizanti (hipersudoratia, seborea, uscaciunea, traumatismele, scarpinatul, frigul sau caldura excesiva, radiatiile solare, contactul cu substante iritante, infectiile cutanate).
Factorii alergici generatori de eczema sunt numerosi, putand fi impartiti dupa modul in care actioneaza asupra tegumentelor in: exogeni si endogeni. Dintre alergenii exogeni care actioneaza prin contact direct cu tegumentul fac parte: diferite substante chimice (cosmetice, detergenti, ciment, diverse medicamente aplicate local etc.), agenti microbieni sau micotici de la nivelul unor leziuni cutanate. Printre alergenii endogeni se numara: produsi de metabolism si toxine microbiene sau fungice de la nivelul unor focare infectioase cronice (amigdaliene, dentare, sinusale, colecistice, renourinare), unele alimente sau produse de digestie incompleta (disfunctii pancreatobiliare, hepatice), unele medicamente, structuri tisulare alterate etc.

Indiferent de cauza lor, eczemele sunt agravate sau intretinute de sapunuri, detergenti, hidrocarburi si alte substante chimice aplicate pe tegument, de tulburari digestive cronice, dezechilibre endocrine si neuropsihice etc. Din punct de vedere al evolutiei, eczemele pot fi acute sau cronice, dar exista si forme intermediare.
In forma acuta, eczema trece prin urmatoarele faze:
1. Faza eritematoasa, caracterizata prin aparitia unor placi eritematoase difuze, discret edematoase, insotite de prurit (mancarime) si/sau senzatie de arsura care poate precede eruptia cutanata, uneori cu manifestari generale ca agitatie ori insomnie.
2. Faza de veziculatie succede rapid celei eritematoase; placa initiala se acopera rapid cu vezicule mici, superficiale, ce contin un lichid clar sau galbui. Veziculele apar in pusee, primele se sparg si apar altele noi la marginea placii eczematoase.
3. Faza de zemuire este caracterizata prin ruperea veziculelor spontan sau in timpul scarpinatului. La suprafata placii de eczema apar picaturi de lichid care se scurg si confera aspectul umed al leziunii. Netratata, placa de eczema se poate suprainfecta; durata acestei faze variaza de la cateva zile la cateva saptamani.
4. Faza de crustificare apare prin reducerea si uscarea serozitatii, formand cruste galbui, usor detasabile.
5. Faza de descuamare apare dupa caderea crustelor; epidermul este subtire, rosu-lucios, se descuameaza continuu in scuame fine sau lamelare. Aceasta faza dureaza cateva zile sau saptamani, tegumentul revenind treptat la aspectul normal.
Eczema prezinta uneori si leziuni secundare situate la distanta de localizarea initiala. In eczemele acute predomina eritemul cu edem discret, papule, vezicule, exulceratii, cruste si scuame.
Eczemele cronice pot aparea prin cronicizarea unei eczeme acute (zemuire diminuata, placardul luand un aspect uscat, descuamativ, cu posibile pusee intermitente de veziculatie) sau pot aparea de la inceput cu placarde uscate, eritemato-scuamoase si lichenificare (ingrosarea tegumentului si adancirea cadrilajului normal al pielii – piele uscata, cenusie, cu aspect de piele de elefant).
Eczemele sunt afectiuni frecvente si suparatoare prin simptomatologia lor, de cauze diverse, care trebuie examinate cu atentie de medicul specialist dermato-venerolog si tratate corect si prompt.

Prof. Univ. Dr. Justin Dumitru Diaconu,
Seful Clinicii Universitare dermato-venerice
„Prof. Dr. Scarlat Longhin”, Bucuresti.

Dr. Dana Rozemaria Dragan,
Medic rezident,
Clinica dermato-venerice
„Prof. Dr. Scarlat Longhin”, Bucuresti.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.