Revista care te menține sănătos

Știri

Ce pot dezvalui gusturile muzicale?

28 iulie 2015
Share

Muzica pe care o ascultam si care ne place ne-ar putea invata cate ceva nu doar despre personalitatea noastra, ci si despre creier, cel putin asta au observat cercetatorii de la Universitatea Cambridge, Anglia.

Persoanele empatice au tendinta de a prefera muzica mai soft precum R’n’B-ul, in timp ce aceia care sunt capabili sa analizeze si sa sistematizeze prefera muzica punk si heavy-metalul. Cum s-a ajuns la aceasta concluzie? Cercetatorii au urmarit 4.000 de participanti printr-o aplicatie pe Facebook numita MyPersonality.

Spune-mi ce muzica iti place ca sa-ti spun cum esti!

Toti participantii au completat un chestionar psihologic inainte de a asculta diferite parti ale mai multor melodii de toate genurile. Pentru a compara participantii, expertii au distins printre acestia doua profiluri cognitive: tipul empatic, si anume persoanele care recunosc si raspund emotiilor celorlalti, si tipul sistematic, acei oameni care analizeaza si inteleg sisteme complexe precum timpul sau motorul unei masini. Dupa impartirea participantilor in aceste doua categorii, expertii au comparat legaturile intre cele doua profiluri cognitive, precum si preferintele muzicale ale acestora. Tipul empatic are tendinta de a prefera muzica lenta si versurile cu note negative. In schimb, tipul sistematic prefera muzica pozitiva si mai intensa precum rockul. Asadar, gusturile muzicale nu se discuta, insa ar putea stabili profilul cognitiv al unei persoane. Muzica este, fara doar si poate, o maniera de exprimare emotionala, sociala etc.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.