Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce legatura exista intre dieta si afectiunile ochilor

14 iunie 2012
Share

Bolile de ochi sunt destul de comune, mai ales in randul oamenilor care imbatranesc, iar alimentatia corecta in acest caz este extrem de importanta. Cataracta, de exemplu, ataca ochiul si se manifesta prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui.

De obicei, este nevoie de o interventie chirurgicala in care cristalinul este inlocuit. De asemenea, degenerescenta maculara este o boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale, producandu-se leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular.

Sanatatea ochilor este asociata cu vitaminele C si E, cu acizii grasi Omega-3, cu vitaminele B6, B9, B12, beta-caroten si luteina. Antioxidantii, in special luteina, ajuta la scaderea riscului degenerescentei maculare, iar acidul folic si vitamina B6 reduc prezenta hemocisteinei. Iata ce ar trebui sa consumati ca sa aveti ochi sanatosi pentru cat mai mult timp:

  • Fructe si legume proaspete – o buna sursa de vitamine, precum C si E;
  • Legume verzi, precum varza si spanacul, ce contin luteina si vitamina E;
  • Fructe si legume galbene si portocalii, care contin beta-caroten;
  • Hering, macrou, somon, sardine, pastrav, ton si peste alb care contin acizi grasi Omega-3;
  • Carne de vita, oua, carne de miel, alune, carne de porc si cereale integrale care contin zinc;
  • Banane, carne de pui, fasole uscata, cartofi ce contin vitamina B6;
  • Citrice, fasole uscata, ciuperci, mazare care contin acid folic;
  • Produse lactate, oua, precum si crustacee, care contin vitamina B12.

O dieta bogata in carbohidrati rafinati, cum sunt orezul alb, painea alba si pastele creste, de fapt, riscul de a dezvolta degenerescenta maculara. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca se transforma imediat in glucoza. Alegeti painea si pastele din cereale integrale si orezul brun.

In anul 2001, s-a constatat ca un anume supliment care contine o doza mare de vitamina E, beta-caroten, zinc si cupru ar putea preveni degenerescenta maculara, insa din pacate nu s-a putut demonstra daca pentru persoanele care prezinta deja semne ale afectiunii sau pentru cele care nu prezinta inca astfel de probleme. Desi unele afectiuni ale ochilor nu pot fi prevenite, este indicat sa mergeti periodic la control si sa nu luati medicamente fara un sfat de specialitate. Nu uitati ca, atunci cand petreceti foarte multe ore in fata unui monitor, sa utilizati ochelari de protectie, si asta pentru ca trebuie sa faceti tot ce va sta in putere pentru a menaja sanatatea ochilor.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.